Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Profesori za ideju

Škole zabranjuju mobitele: "Kap koja je prelila čašu je bilo kada su učenici snimili jednu učenicu s teškoćama i objavili je"

Aktualno Galerija Dijete na mobitelu - 3 Dijete na mobitelu - 3 Foto: Vijesti u 17 Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja Boris Jokić, Institut za društvena istraživanja Foto: Vijesti u 17 Mobitel na klupi Mobitel na klupi Foto: Vijesti u 17 +0 Dijete na mobitelu - 1 Galerija 1/4 >>
Više od 85 posto učitelja podržava zabranu korištenja mobitela u školama, pokazalo je to istraživanje Instituta za društvena istraživanja koje je provedeno na više od 1.700 učitelja i 7.000 učenika petih i sedmih razreda.

S druge strane, 69 posto učenika sedmih razreda protivi se zabrani. Učenici petih razreda su podijeljeni po tom pitanju pa ih 52 posto podržava zabranu, dok se 47 posto protivi.

Umjesto mobitela - čitanje. U jednoj pulskoj školi nisu dopušteni ni pod odmorom. "Bilo mi je barem mjesec dana teško. Naviko sam se na zabranu. Ne koristim mobitel", komentirao je šestaš Luka.

Pravilo vrijedi već godinu dana. Zabrana se donijela jer su stručni suradnici primijetili manjak pažnje i koncentracije.

"Djeca su se stalno okretala, javljali se na poruke. Isto tako, često se događalo da su pisali neprimjerene poruke, morali smo imati jako puno povjerenstava", komentirala je Branka Sironić Buić, ravnateljica OŠ Monte Zaro.

Više od 85 % učitelja razredne i predmetne nastave podržava ideju zabrane korištenja mobitela u školama. Učenici petih razreda su podijeljeni. 47% njih ne podržava zabranu, a 52 cijela 6 % podržava. Zato su sedmaši jasni - gotovo 69 posto njih ne podržava zabranu.

Evo što kaže Boris Jokić.

"Postavlja se pitanje treba li ih koristiti, ako ih treba - kako i kada i u koju svrhu. Životi mladih su ionako u digitalnim svjetovima. I sada se postavlja pitanje kako dobrobit digitalne tehnologije iskoristiti još bolje u obrazovnom procesu. odgovori učitelja pokazuju da se oni trenutno ne koriste na dobar način, ne koriste se na način koji poboljšava obrazovni proces, niti na način na koji učitelji smatraju da poboljšava socijalni razvoj mladih osoba", komentirao je Jokić.

Pročitajte i ovo Rat Armenija-Azerbajdžan, arhiva sukob Azerbajdžana i Armenije VIDEO Počeo rat na pragu Europe! Pokrenuta vojna operacija, čuju se sirene i detonacije

Ravnatelj: "Vidimo i po odmorima da se više druže, više komuniciraju, veća je graja u školi"

Francuska je zabranila mobitele u školama a Nizozemska je najavila da će to učiniti. Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica pitala je učenice i ravnatelja osnovne škole Petra Preradovića u Zagrebu kako je njima ista ta stvar pošla za rukom.

Učenica Eva koja mobitel koristi 3 do 4 sata dnevno rekla je što misli o zabrani.

"Zabrana mobitela je uvedena puno prije nego što sam ja svoj mobitel i dobila zato ga nikad nisam u školi ni koristila pa prilagođavanje na zabranu i nije bilo teško", rekla je.

Ravnatelj Denis Žvorc ispričao je da su zabranu uveli prije pet godina, a otkrio je i zašto.

"Odlučili smo se za to jer smo primijetili da za vrijeme odmora učenici se međusobno ne druže ne komuniciraju nego ih provode tipkajući na mobitelu. Ajmo tako reći, kap koja je prelila čašu je bilo kada su učenici snimili jednu učenicu s teškoćama i onda je objavljivali na društvenim mrežama", nakon toga ideju su podržali i svi roditelji rekao je ravnatelj. 

Rezultati pravila su odlični, kako na odmoru tako i u nastavi.

"Vidimo i po odmorima da se više druže, više komuniciraju, veća je graja u školi. Na nastavi je malo mirnije, nema dopisivanja i tipkanja jer moraju biti fokusirani na nastavu."

Novi problem su pametni satovi.

"Bilo je prisluškivanja. Imamo i te zlouporabe nove tehnologije. Kako ćemo s pametnim satovima, to nam je novi jedan izazov. Moramo još malo promisliti kako ih ograničiti", rekao je za kraj.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene