Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubili živote na humanitarnom letu

Četvorici vukovarskih branitelja u čast podignut spomenik s virtualnom simulacijom: "Vidjelo se kako su na njih pucali, kako se avion trese..."

Borbeni zrakoplov (Foto: Dnevnik.hr)
Borbeni zrakoplov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Tehnološko putovanje (Foto: Dnevnik.hr) Tehnološko putovanje (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Pogled na Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Pogled na Vukovar (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marijan Živković (Foto: Dnevnik.hr) Marijan Živković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Marina Vukušić (Foto: Dnevnik.hr) Marina Vukušić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +5 Borbeni zrakoplov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/10 >>
Vukovar je dobio novi spomenik u znak sjećanja na poginule i nestale branitelje, i to s virtualnom simulacijom u čast četvorici hrvatskih vojnika koji su na humanitarnom letu izgubili život

Što je sve proživljavala hrvatska vojska dok je u poljoprivrednom zrakoplovu nosila pomoć stradalim Vukovarcima, u autentičnom prostoru zrakoplova Antonov, prvi su pogledali članovi obitelji ubijenih na jednom od letova 2. prosinca 1991.

Pročitajte i ovo Kolona sjećanja - 2 32. obljetnica Tragedija grada heroja u brojkama: Vukovar je pod opsadom bio tri mjeseca, na njega je ispaljeno više od 6,5 milijuna projektila Vukovar Sjećanje heroja Junaci iz pozadine obrane Vukovara: "Znali smo 'pijanim ustašama' unijeti nemir među neprijatelja"

"Strašno, strašno, užas, gori kao da zemlja gori to sam vidio" prepričao je otac poginulog pukovnika Marijan Živković, a supruga poginuloga vojnika, Marina Vukušić tvrdi kako su vidjeli sve što se događalo.

"Vidjeli smo od polijetanja aviona do leta iznad Vukovara koji gori, vidio se i vodotoranj koji gori, vidjelo se kako su na njih pucali, kako se avion trese, kako izbacuju tu pomoć" pod dojmom je ispričala.

A kako su pomagali hrabri vojnici Vukovarcima posjetitelji će imati priliku vidjeti zahvaljujući Memorijalnom centru koji je od petka bogatiji za još jedan spomenik.

Ravnatelj MCDR-a Vukovar, Krunoslav Šeremet, tvrdi kako je cilj sačuvati značaj domovinskog rata te "odati pažnju i zahvalnost tim hrabrim ljudima koji su svojom hrabrošću i humanošću dostavljali pomoć Vukovaru u najtežim trenucima".

Memorijalni centar na godinu posjeti oko 100 tisuća ljudi. Ministar branitelja Tomo Medved ističe kako centar godišnje posjeti četrdeset tisuća osnovnoškolaca osmoga razreda koji prolaze cijeli program.

"Naše najmlađe generacije najbolje mogu naučiti istinu o domovinskom ratu i to je danas vrlo bitno pogotovo u trenucima kada postoje još uvijek pojedinci koji tu istinu žele zanijekati" oštro poručuje zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

A kako je to izgledalo 91., prisjetio se jedan od pilota, Josip Hrgović. "Bockali smo ih kao ose, nanijeli smo im puno štete. Toliko štete da su u jednom trenutku iz Srbije zbog ovakva dva, tri aviončića doveli cijeli raketni puk samo da nas skinu s neba, kao dosadnu muhu jer smo im jako puno smetali. Nažalost i uspjeli su".

I nanijeli bol brojnim obiteljima. Jedna od njih je i obitelj Živković. U svoj tuzi za pravdom, ocu poginulog vojnika Marijanu Živkoviću zbog razbijanja dvojezične pločena zgradi Policijske postaje već šest godina se sudi.

"Spomenik znači puno, ali tuga je velika jer još jednoga sina nisam ni našao pa nemamo gdje svijeće zapaliti" razočaran je Marijan.

Hrabrim vojnicima obitelj, prijatelji i kolege čast su danas odali pjesmom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene