Tijekom vikenda gotovo je neopaženo prošla godišnjica stradanja hrvatskog vojnog pilota Miroslava Perisa. Emotivnim statusom na Facebooku svih događanja prije 26 godina sjetio se umirovljeni vojni pilot, jedan od najboljih i najpoznatijih hrvatskih letača, brigadir Ivan Selak.

Galerija MIG-21, ilustracija (Foto: Pixsell,Davor Puklavec) Bista Miroslav Peris (Foto: Pixsell,Davor Puklavec) +0 Bista Miroslav Peris (Foto: Pixsell,Davor Puklavec)1

Miroslav Peris, pilot Prve lovačke eskadrile Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, 14. rujna 1993. godine sjeo je na Plesu u svoj MIG-21. Avion je nosio naziv Osvetnik Vukovara. Peris je bio desni pratitelj u borbenoj zadaći u kojoj je vođa bio Ivan Selak.

Vezani članci Ankica i Mladen Brleković Ankica još traži kosti svog sina: "Mladena su vodili do trga, tu su ga tukli. Onda je naišao neki oficir..." Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević Skandalozna izjava čelnika iz Srbije: "Nikad neću razumjeti one koji idu u Hrvatsku na more". Stigao i odgovor iz Istre

Cilj borbene zadaće bio je na Banovini. Zadaća je uspješno obavljena, no Peris se nikada nije vratio na Pleso. Pri povratku je pogođen neprijateljskim protuzračnim projektilom i oboren. Dogodilo se to iznad sela Stipana u općini Gvozd.

Miroslav Peris je rođen 1. veljače 1961. godine u Karlovcu, bio je pilot i pukovnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svoje zvanje usavršio je u Zadru i Puli, bio je najuspješniji u svojoj klasi. Nakon što je napustio JNA odmah se stavio na raspolaganje Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.

Kobnog 14. rujna 1993. Peris se dragovoljno javio za akciju protiv neprijatelja, koji je tih dana projektilima gađao ciljeve po Sisku, Zagrebu, Karlovcu. Poginuo je u 33. godini, a iza njega je ostala supruga Snježana i sin Ivan. U Sošicama, u Žumberku, odakle su porijeklom roditelji Miroslava Perisa, podignuta je bista njemu u čast.

"Ubij ili ćeš biti ubijen"

"I dok su se ljudi tek budili moj pratilac i ja u skučenim kabinama aviona MIG-21 na punoj snazi njegovih motora tutnjali smo nisko, gotovo dodirujući krovove kuća Gradića - jugozapadni dio Velike Gorice. Išli smo na borbenu zadaću. A na istoku je izlazila prekrasna vatrena kugla, sunce. Prekrasna, ali do tog dana", riječi su kojima je vojni pilot i brigadir Hrvatske vojske Ivan Selak opisao odlazak na zadatak tog dana.

"Koji minut kasnije, zadani cilj je bio dezintegriran. Tako je to u ratu. Posao pilota je jednostavan 'ubij ili ćeš biti ubijen'. Tog jutra, tog 14. rujna 1993. moj pratilac je bio pogođen. Zadnje što je rekao bilo je 'vođo pogođen sam', javio sam mu... ali odgovora više bilo nije. I dok sam nisko iznad drveća tutnjao prema vatrenoj kugli pokušao sam pogledom vidjeti negdje lijevo prema šumama i rijeci Kupi. I vidio sam ono što sam u životu vidio i previše puta.

Eksplozija u obliku gljive koja se diže visoko u zrak... nadao sam se da je moj pratilac vitez i junak Miroslav Peris uspio napustiti avion. Nažalost, to se dogodilo nije. Vratio sam se sam", napisao je u Selak na Facebooku. Navodi kako si nikad neće oprostiti pozdrav s poginulim Perisom u kojem mu je rekao da ne brine budući da će se obojica vratiti.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju