Na početku izborne godine premijeru Plenkoviću Milorad Pupovac je jasno dao do znanja da je vrijeme za razgovor o ćirilici u onim mjestima gdje srpska manjina čini najmanje trećinu stanovništva, odnosno u Vukovaru . U HDZ-u o toj temi vlada muk.

Galerija


Kada je Vlada Zorana Milanovića u Vukovaru postavila dvojezične ploče 2013. godine, jednu od ploča uništio je i Marijan Živković, dragovoljac Domovinskog rata i otac dvojice ubijenih branitelja, pa završio na sudu koji ga je oslobodio krivnje.

Vezani članci Boris Milošević (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Predstavnici Srba o odluci vukovarskog Gradskog vijeća: "Propuštena je prilika za iskorak" Branko Bačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Bačić poziva na smirenost u Vukovaru, a Penavu razumije: "Ne treba žuriti s nečim ako to u ovom trenutku ne može proći"

Povratak ćirilice Milorad Pupovac je spomenuo na božićnom domjenku SNV-a. ''Trebalo bi početi stvarati pretpostavke tolerancije prema ćiriličnom pismu u sredinama gdje žive pripadnici srpske zajednice'', kazao je Pupovac.

Gradske vlasti nisu bile raspoložene za komentar, ali ni ostali u HDZ-u. ''Ja bih poručio i politici u gradu i državnoj politici vezano za Vukovar da se napravi hitno popis stanovništva pa će se vidjeti da grad Vukovar od 30 tisuća stanovnika, koliko je imao, da je možda na 15-ak tisuća'', poručio je Željko Sabo, predsjednik SDP-ove županijske organizacije u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Dvojezične ploče s nazivom ulica i institucija postoje u nekim mjestima, poput Trpinje i Borova. SDSS ne odustaje od zakonom utvrđenih prava. ''Politika stranke i naša očekivanja su da se svugdje, gdje to nije napravljeno, ostvari. Potreban je i dijalog s lokalnom vlašću kojeg u ovom trenutku nema'', rekao je SDSS-ov Boris Milošević.

U Hrvatskoj je dvojezičnost zajamčena nacionalnoj manjini koja u pojedinom mjestu čini barem trećinu populacije. Još jedna tema koju je koalicijski partner premijeru Plenkoviću "servirao" u izbornoj godini.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr