Obavijesti Video Pretražite Navigacija
previsoka cijena za život?

Provjerili smo koliko stoji uređaj koji je mogao spasiti život socijalnoj radnici iz Đakova

Zaštitarka s detektorom metala, ilustracija (Foto: Getty)
Zaštitarka s detektorom metala, ilustracija (Foto: Getty) Foto: Getty
Često je dovoljno da zaštitar stoji na ulazu u zgradu s detektorom metala u ruci i to je već efektivno sredstvo odvraćanja. To je za DNEVNIK.hr rekla stručna osoba, čija tvrtka ima zastupništvo za profesionalne američke detektore metala za Hrvatsku i Sloveniju. Zašto onda to nije bio slučaj u Centru za socijalnu skrb u Đakovu ili zašto to nije slučaj općenito u takvim ustanovama, i dalje ostaje otvoreno pitanje za vlast, kojoj je najčešći odgovor za sve – nema novca.

Ručni detektor metala iz kategorije "sigurnost" u skupljoj verziji u Hrvatskoj se može nabaviti za 1700 kuna, a jeftiniji za 200 kuna manje, doznajemo u tvrtki koja ima zastupništvo za profesionalne detektore metala američke tvrtke Garrett, za Hrvatsku i Sloveniju.

"Često je dovoljno da zaštitar stoji na ulazu u zgradu s detektorom metala u ruci i to je već efektivno sredstvo odvraćanja", istaknuo je stručnjak iz navedene tvrtke.

Naš sugovornik na upit o tome je li njegovo zastupstvo već imalo poslovanje s javnim i državnim institucijama, govori da jest, a posljednje takvo bilo je s Gradom Splitom. Poslovali su i s Ministarstvom pravosuđa u sklopu zatvorskih sustava sigurnosti, rečeno nam je.

Pročitajte i ovo Policija uhitila ubojicu iz Đakova (Foto: Dnevnik.hr) TRAGEDIJA U ĐAKOVU Objavljeni detalji velike policijske akcije u Đakovu: "Uhitili smo ga nakon dojave građana. Kod sebe je imao vatreno oružje..."

"Kad traže ručne detektore ili nešto na vratima, onda kontaktiraju s nama. Radimo s njima", kaže naš stručnjak.

"Da biste uopće mogli imati zastupništvo za detektore metala iz sigurnosnog programa, svi proizvođači traže licencu, odnosno morate imati ovlaštenje od samog proizvođača da možete raditi na sigurnosnim detektorima metala tog istog proizvođača", pojašnjava naš sugovornik.

Cijena sigurnosti

Zanimalo nas je koliko je cijena za najvišu razinu sigurnosti kad su u pitanju sigurnosni detektori metala? Stručnjak s kojim smo razgovarali rekao nam je da takvo rješenje stoji 40.000 kuna. Evo što to sve podrazumijeva.

Za 40.000 kuna navedena tvrtka dostavlja vrata-okvir za detekciju metala najvišeg standarda, instalira ih, pušta u rad i provodi edukaciju operatera.

To je cijena za najviši sigurnosni standard kad je riječ o detektorima metala u objektima. Da spasi i jedan život, već se isplatilo, no kao što je i sam naš sugovornik naglasio, već i zaštitar s ručnim sigurnosnim detektorom metala dovoljan je kao sredstvo odvraćanja protiv potencijalnih nasilnika i ubojica.

Pročitajte i ovo Jedna od nas (Foto: Udruga Pragma) #socijalnaskrb Udruga Pragma o smrti socijalne radnice: ''Odabrala je struku životnog poziva i zaslužila je naše sjećanje''

"Povijesno i geografski gledano, sigurnosna situacija u Hrvatskoj drukčija je nego u Sloveniji. U Sloveniji se možda osjećaju i presigurno, dok u Hrvatskoj taj standard mora biti viši. Razumijem ministarstva i institucije da nemaju toliko novca, ali s druge strane 40.000 kuna nije toliki novac ako će spriječiti takve događaje", pojašnjava naš sugovornik referirajući se na na najnoviji i stravičan slučaj ubojstva socijalne radnice u Centru za socijalnu skrb u Đakovu te teško ranjavanje još jednog djelatnika istog centra.

Na kraju se zapravo nameće niz čak i logičnih pitanja, primjerice postoji li analiza i procjena rizičnosti po Centrima za socijalnu skrb diljem Hrvatske, bazirana na povijesti korisnika tih centara? Ako ne, zašto ne? Ako da, zašto je zakazala preventiva? Na kraju, možda i pitanje na koje je ministrica Nada Murganić jučer dala nekakav poluodgovor rekavši kako će se očito morati uvesti detektori metala kako bi se povećala sigurnost. Ali kad će se to i dogoditi?

U međuvremenu socijalni su radnici u znak solidarnosti sa žrtvama svirepog zločina u Đakovu odlučili zapaliti svijeće ispred nadležnog ministarstva u Zagrebu, a pozvali su kolege da učine isto ispred Centra za socijalnu skrb u Đakovu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene