Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PACIJENTICE U ISTOM KREVETU

Stigle kazne za slučaj sisačke bolnice: "Ovo sigurno nije slika svih naših sestara koje svakodnevno pružaju skrb bolesnicima"

Aktualno Galerija Tomislav Dujmenović, ravnatelj bolnice u Sisku Tomislav Dujmenović, ravnatelj bolnice u Sisku Foto: DNEVNIK.hr Dvije pacijentice na strečeru Dvije pacijentice na strečeru Foto: DNEVNIK.hr Dvije pacijentice na strečeru Dvije pacijentice na strečeru Foto: DNEVNIK.hr Kazne u sisačkoj bolnici, ilustracija - 1 Kazne u sisačkoj bolnici, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Kazne u sisačkoj bolnici, ilustracija - 2 Galerija 1/8 >>
U bolnicu u Sisku stigle su kazne u slučaju dviju pacijentica uguranih u isti krevet! Pokrenute su smjene, ali i podignute prve prijave protiv odgovornih. No s njima ova priča još ne završava.

Pacijentice, čija je fotografija zgrozila javnost - zaključila je inspekcija Vilija Beroša - nisu smjele biti u istom krevetu.Toga dana na hitnom prijemu sisačke bolnice bilo je slobodnih ležajeva - pokazao je to njihov nalaz. "Smatram krajnje neprimjerenim taj potez!", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Poteze su povukli i iz bolnice u kojoj su pale prve smjene i prijave i zatražena odgovornost.

"Ravnatelj kao odgovorna osoba i sisačka bolnica, prekršajno su prijavljeni. Voditelj odjela hitnog bolničkog prijema je razriješen, a medicinskoj sestri u trijaži - prijete sankcije", priopćili su. Te kazne protiv njih dvoje zatražio je sam ravnatelj Tomislav Dujmenović, koji na pozive ne odgovara. Njegov je mandat sada u rukama Upravnog vijeća bolnice. Maknuti ga ne može - tvrdi ministar zdravstva, ali na njegovom bi mjestu podnio ostavku:

"Ja bi vrlo vjerojatno to učinio, pogotovo zbog drugog detalja koji je u toj priči bio prisutan. Pa znate i sami da je u jednom trenutku iznio informacije koje nisu bile istinite", kazao je Beroš. U Dnevniku Nove TV pričao je da su bili preopterećeni, ali i prešutio da je jedna od starica, u međuvremenu, preminula.

Kazne u sisačkoj bolnici, ilustracija - 1 Dvije pacijentice na strečeru (Foto: DNEVNIK.hr)

"Pacijentice su dobro i nalaze se na hospitalizaciji i nadam se da će to brzo završiti i nadam se da će se moći vratiti u svoje prebivalište", rekao je za Dnevnik Nove TV u travnju ravnatelj sisačke bolnice Dujmenović. Pacijenti u njegovoj županiji - podijeljeni oko odgovornosti.

"Jedina greška ravnatelja je što je rekao da je žena stabilna, druge nema", kaže Marija iz Siska. "Ne može ravnatelj pokrivati cijelu bolnicu, pogotovo u ovako teškoj situaciji kad je puno toga porušeno, puno toga se obnavlja", dodaje. 

"To sve ide od vrha, kako se gore radi, tako ide", poručuje Ivo iz Sunje. "Preko leđa manjeg uvijek ide, to je tako uvijek bilo", kaže Ivan iz Siska. "Ma nemam riječi koliko su doktori fini, kod kojeg god da sam bila", kaže Marija iz Siska. Zbog neovlaštenog fotografiranja, o slučaju je obaviješteno i državno odvjetništvo. Beroševa inspekcija zatražila je da se o nalazu očituju i druge institucije.

Pročitajte i ovo Manjak postelja u sisačkoj bolnici - 1 Sisačka bolnica Tvrde da imaju manjak kreveta, ali iz Ministarstva poručuju: "Zadnje preusmjeravanje pacijenta zabilježeno je 10. kolovoza prošle godine"

"Mi smo već tražili očitovanje ravnatelja sisačke bolnice, još ga nismo dobili.U ovom trenutku ja nemam dovoljno podataka da bih imala nekakav stav, ali neprihvatljivo je smjestiti dvije pacijentice u jedan ležaj", poručuje Lada Zibar iz Hrvatske liječničke komore. 

Pročitajte i ovo Petra Buljan, novinarka šuti i beroš Šutnja ravnatelja sisačke bolnice: "Sada se poziva na zakon, a prije nekoliko dana nije mu bio problem govoriti o pacijenticama"

"Radi li se o trenutnom propustu, propustu u organizaciji, propustu pojedinca to ćemo utvrditi, ali sigurno ovo nije slika svih naših sestara koje svakodnevno pružaju skrb našim bolesnicima", napominje Mario Gazić iz Hrvatske komore medicinskih sestara. Prije sankcija - od opomene do oduzimanja liječničke licence - pričekat će dodatne odgovore.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene