Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrak u Podgori

Sramota: Turisti 'bauljaju' s baterijama jer nema gradske rasvjete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mrak na Makarskoj rivijeri u općini Podgora. Zbog duga HEP-u od 200.000 kuna isključena im je javna rasvjeta, a prvi turisti navečer se spotiču u mraku.

Idila po danu, no sa zalaskom sunca - čisti mrak. Isključena je javna rasvjeta duž skoro 30 kilometara obale. Od 300 gostiju, većina je ostala u hotelu.

Pročitajte i ovo Radnik u ugostiteljstvu - 2 Nedostatak radne snage Poslodavci na mukama, ali isplati se: Cilj je ključan, a oni su sve domišljatiji Ruski travel bloger objavio je snimke s putovanja u Sjevernu Koreju Skijanje kod Kim Jong Una Najzatvorenija zemlja primila prve turiste: "Vidjeli smo tek dvije trgovine, a posebne upute dobili smo za fotografiranje i - presavijanje novina"

'Izašla bih prošetati, ali se bojim', kazala je jedna turistkinja.

Van kreću samo najhrabriji, uz ručne svjetiljke koje im dijele u hotelu. Po šetnici se spotiču do prvog kafića. 'Ne osjećam se sigurno i ovo nije dobro za turizam. Ako slomim nogu tko će platiti moje bolničko liječenj?', dodao je drugi turist. 

Novac za struju zapravo duguje Općina. Lijepo bi živjeli od turizma, ali imaju golem dug prema vlasnicima zemljišta kojima je država parcele oduzela u prošlom sustavu. Država je i dalje vlasnik terena, ali isplate je prebacila na općine.

'Mi kažemo vlasnicima - uzmite zemlju, no oni neće. Žele novac, a cijene zemlje su nabijene', kaže načelnik Podgore Ante Miličić.

300 eura za kvadrat. Samo Ivanu Aničiću općina duguje oko 4 milijuna kuna. 'Imam tu oko hotela, pa tamo u Živogošću. Nadam se dobiti novac', kaže Aničić.

Kako nemaju dovoljno novca Općina Podgora plaća vlasnike na rate uz goleme mjesečne kamate. 'Ovi vlasnici kao da su dobili na lotu. Mi plaćamo po 50 - 60 tisuća kuna mjesečno, a to je samo za kamate', kaže načelnik Miličić.

Vlasnici imaju pravo tražiti svoje, ali turizam i mjesto pate. Općina nema za radove, vrtiće, vatrogasce. Najgore, ako općina i otplati dug, otplaćena zemlja, primjerice kamp Živogošće, neće postati općinski nego će ostati državni.'Zato tražimo da nam država da kamp ili da preuzme plaćanje', kaže Miličić. 

Prije 10-ak dana općinari su se uspjeli sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem koji im je dogovorio sastanak u Ministarstvu pravosuđa. No, za sada ih nitko nije pozvao na razgovor. Kažu, ne vide izlaz. Općina Podgora ima niz turističkih primorskih mjesta duž 30-ak kilometara obale. I večeras su sva u mraku. Turisti i večeras šetaju sa ručnim baterijama i posrću mjestom. Nema što, 'prvoklasna' reklama uoči predstojeće turističke sezone.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene