Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIDRŽAVAJU LI SE MJERA?

Ne, ovo nisu arhivske snimke: Bili smo u noćnom izlasku u dalmatinskom gradu koji je u četvrtak imao 26 novozaraženih koronom

Noćni klub
Noćni klub DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Noćni klub Noćni klub Foto: DNEVNIK.hr U Splitu kao da i nema koronavirusa - 5 U Splitu kao da i nema koronavirusa - 5 Foto: DNEVNIK.hr U Splitu kao da i nema koronavirusa - 4 U Splitu kao da i nema koronavirusa - 4 Foto: DNEVNIK.hr U Splitu kao da i nema koronavirusa - 3 U Splitu kao da i nema koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +3 U Splitu kao da i nema koronavirusa - 1 Galerija 1/8 >>
Bili smo u noćnom izlasku u Splitu u pokušaju da otkrijemo što se krije iza današnjeg rekorda po broju novozaraženih - 26. Većina gostiju, ali i zaposlenika, ne pridržava se epidemioloških mjera, a unatoč krizi svi su opušteni.

Rock-svirke u središtu Splita i ovog se ljeta odvijaju svake večeri, već punih mjesec dana. Da smo ipak u specifičnoj godini, znate već na ulasku. Potrebno je ostaviti svoje kontaktne podatke, obvezna je dezinfekcija ruku, a brojač bilježi koliko je ljudi stiglo na koncert.

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

Organizator festivala naziva "Evo ruke" Stevo Vučković Stiv objašnjava kako je pred njima samo jedan izazov, uspjeti u stvaranju harmonije između zadanih mjera koje, kako tvrdi, maksimalno poštuju, i osjećaja zabave uz program koji ležerno teče.

Festival su im dodijelili Grad i Ministarstvo kulture, ali moraju se držati mjera. "Pregradili smo park gotovo pa napola da bismo ispoštovali maksimalnu brojku od tisuću posjetitelja na otvorenome", objašnjava.

Sve to u praksi nije jednostavno. Splićani govore da je teško jer ništa više nije kao prije i jer im nedostaju druženja. Ipak, kažu, pokušavaju se naviknuti na novi život te izbjegavati gužvu dok život ipak teče po svome. Ostatak centra s druge strane živi kao da je uobičajena špica sezone.

"Još neko vrijeme ćemo se morati priviknuti na ovu situaciju. Mislim da se neće riješiti tako skoro. Ali je jako lijepo vidjeti ljude opuštene ponovno i da se zabavljaju. Smatram da ovim ljudima ostatak godine ovisi o ljetnoj sezoni. Ako gradu poput Splita uzmete turizam, to je kao da ste velikom broju stanovnika uzeli kruh iz usta“, izjavio nam je posjetitelj s Novog Zelanda Jordan.

Turisti nesvjesni pogoršanja situacije

Godišnji na Jadranu turistima očito godi jer, čini se, i ne prate aktualnosti. Gosti iz Velike Britanije uglavnom ne znaju da se u Hrvatskoj bilježi porast broja zaraženih. Kažu da ih, kad su došli, nije ni bilo te kako su mjere u Britaniji i dalje puno strože nego kod nas.

Maske kod konobara su rijetkost, a zabranu rada nakon ponoći zaobišli su oni koji poslužuju hranu. Denis iz Njemačke kaže da su svi preopušteni. "U Njemačkoj je malo drugačije, poštuje se distanca i maske se nose posvuda. Ovdje se svi ponašaju kao da se ništa ne događa, mislim da je malo riskantno", objašnjava.

Komunalni redari zbog kršenja mjera Nacionalnog stožera samo ovog tjedna Državnom inspektoratu proslijedili su 33 prijave. No i lokalna politika snosi dio odgovornosti za trenutačnu situaciju. Prije nekoliko godina u Splitu je dopušteno postavljanje zvučnika i na otvorenim terasama ugostiteljskih objekata. Rezultat je taj da noćni klubovi rade cijeloga ljeta.

Turisti kažu da ovdje nikoga nije briga, da se ne razmišlja samo o distanciranju, ali i da se kod nas mogu ponašati onako kako ne mogu kod kuće. I sve je to po propisima. Jer ovaj party završio je u ponoć. Kao da virus zna koliko je sati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene