Obavijesti Video Pretražite Navigacija
prilagodba, ne diskriminacija

Nakon objave DNEVNIK.hr-a reagirala i pravobraniteljica: "Odbijanje pričešćivanja autističnog dječaka je grubo kršenje prava"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak ocijenila je u utorak da je postupak svećenika Anđelka Buljata koji je odbio pričestiti autističnog dječaka, o čemu je izvijestio DNEVNIK.hr, grubo kršenje prava dječaka i roditelja.

''Kao institucija koja štiti, prati i promiče prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju upozoravamo da postupak don Anđelka Buljata koji je odbio pričestiti dječaka s poremećajem iz spektra autizma jer ne može razumjeti značenje sakramenta predstavlja grubo kršenje, ne samo prava dječaka da poput drugih vršnjaka primi sakrament Prve svete pričesti, već i pravo roditelja da u skladu sa svojim vjerskim uvjerenjima odgajaju i podižu dijete'', ocijenila je pravobraniteljica nakon što je DNEVNIK.hr objavio priču o dječaku Anti kojem je svećenik zabranio da ide na pričest s ostalom djecom. 

Pravobraniteljica ističe da isključivanje djeteta s teškoćama u razvoju iz crkvenih aktivnosti zbog invaliditeta, predstavlja diskriminaciju koja je prema zakonima Republike Hrvatske zabranjena.

Pročitajte i ovo Crkva u Benkovcu Umjesto radosti - suze "Što ako baci hostiju?" Svećenik odbio pričestiti Antu jer je autističan: "Ne shvaćaju 'oni' smisao pričesti"

Don Buljat, kako navodi pravobraniteljica, zbog svoje negativne predodžbe prema invaliditetu pretpostavlja da dječak s poremećajem iz autističnog spektra ne može shvatiti značenje sakramenta ili da bi mogao baciti hostiju, pa ga iz tog razloga isključuje iz mogućnosti da pristupi primanju Prve svete pričesti.

Dodaje da Katolička Crkva, kao i svaka druga vjerska zajednica, mora biti inkluzivna i prihvaćati svoje članove bez diskriminacije kako bi oni bili aktivni subjekti zajednice. Dodaje da je Katolička Crkva u skladu s antidiskriminacijskim načelima obvezna poduzeti korake kojima će crkvene aktivnosti i vjerski nauk približiti vjernicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija NAKON PLENKOVIĆEVE NAJAVE Veliki uspjeh inicijative ''Pravo svakog djeteta na školski obrok'': ''Ovo je prvi korak''

Pravobraniteljica je poručila da je zadaća svećenika, ako je djetetu s teškoćama u razvoju potrebno, prilagoditi pripremu za primanje sakramenata.

Što je autizam i što same autistične osobe kažu o predrasudama i nerazumijevanju okoline pročitajte >>OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene