Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šok prilikom obnove

Kulturocid u Dubrovniku: Skelu zabili u kamen crkve Sv. Vlaha!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obnova južnog pročelja jednog od simbola Dubrovnika, crkve Svetog Vlaha, izazvala je pravi šok! Naime, tijekom postavljanja građevinske skele osiguravajuća sidra zabijena su direktno u stoljetni kamen.

I dok Sveti Vlaho i dalje na svome dlanu čuva svoj grad, čini se kako njegovu crkvu nitko nije čuvao. Naime, tijekom pospostavljanja skele sigurnosna sidra zabodena su u direktno kamen južnog pročelja crkve koja je pod zaštitom UNESCO-a.

Pročitajte i ovo Klevisa Ymeri Privedena je Ovo je Albanka koja je terencem usmrtila brata (21) i sestru (19) na magistrali: Voli luksuzan život, na društvenim mrežama ima tisuće pratitelja Policija je uhitila dvojicu mladića koja su sudjelovala u tučnjavi policija objavila detalje Dvojica maloljetnika koja su pretukla trećeg u Lapadu završila u pritvoru

'Šteta u nekom materijalnom smislu nije tolika kolika je u jednom povijesno-umjetničkom smislu. Napravljena je svjesna devastacija na bočnoj strani objekta', kazao je restaurator Đivo Dražić.

Grubo oštećeno pročelje razljutilo je i Dubrovčane.

Skelu je postavila zagrebačka tvrtka Hedom, koja je i izvođač radova na crkvi. Početkom mjeseca održan je radni sastanak izvođača, investitora i konzervatora.

'Dogovoreno je da se skela sidri u fuge ili u već postojeće rupe na fasadi od prethodnih skela', kazala je Žana Baća, pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku.

To je sve upisano i u građevinski dnevnik.

'Izvođač se nije pridržavao tih uputstava i o svemu smo obavijestili nadležnu inspekcijsku službu ministarstva kulture', kazala je Baća.

O svemu se pismeno oglasio i izvođač radova, tvrtka Hedom. Naglasili su kako sidrenje skele neće trajno oštetiti pročelje crkve jer će te rupe biti zakrpane zajedno s oštećenjima iz rata. Dodali su kako je ovakvo vezivanje bilo nužno kako bi se spriječio eventualni pad skele.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene