Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljepota tradicije

Sinjski alkari počeli austrijsku turneju: "Jedva čekamo da prvi alkar u subotu pogodi u sridu"

Aktualno Galerija Sinjska alka u Austriji - 1 Sinjska alka u Austriji - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sinjska alka u Austriji - 2 Sinjska alka u Austriji - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sinjska alka u Austriji - 3 Sinjska alka u Austriji - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sinjska alka u Austriji - 4 Sinjska alka u Austriji - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Mario Šušnjara Galerija 1/5 >>
Sinjska alka održava se u Austriji u Badenu i Beču. S detaljima se iz Austrije javila reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

Manifestacija pod imenom Dani Alke u Badenu i Beču trajat će do nedjelje i na njoj će se među ostalim predstaviti kultura, običaji i turistička ponuda cetinskog kraja.

U pokaznom natjecanju u subotu 20 alkara kopljanika borit će se za titulu pobjednika. Bit će jedna trka, a u pripetavanju će sudjelovati alkari koji su u prvoj trci pogodili "u dva" ili "u sridu".

Manifestacija pod imenom Dani Alke u Badenu i Beču otvorena je koncertom Gradske glazbe Sinj. 

Riječ je o najsloženijem odlasku Alke izvan Sinja u logističkom smislu jer u Austriju su stigli konji, razglas, tribine, cijela alkarska povorka, KUD-ovi, glazba, istaknula je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović, koja je razgovarala s predsjednikom Viteškog alkarskog društva Stipom Jukićem.

Konji su, kazao je dobro podnijeli put, a organizacija manifestacije trajala je mjesecima.

''Naš cilj je da u Badenu pokažemo promotivnu trku i da promoviramo ljepotu koju Alka ima'', istaknuo je Jukić, a kako je uopće došlo do cijele ideje, pogledajte u videu.

Pročitajte i ovo Alkari idu u Beč Kakav spektakl! Sinjski alkari idu pred slavni europski dvorac: Gledat će ih 20.000 ljudi

Pročitajte i ovo Gradonačelnik Sinja Miro Bulj otac je posebno ponosan Slavodobitnik 307. Sinjske alke je Frano Ivković: "Slijedi veselje. Pršut, sir, vino i pečeno"

''Mi smo presretni. Vrlo zahtjevan je ovo projekt, logistički i financijski. No, uzbuđeni smo. Tri mjeseca priprema su iza nas i jedva čekamo da prvi alkar u subotu pogodi u sridu. Nadamo se da će biti više od 7000 ljudi, više nego što je u Sinju za Sinjsku alku, ali pričekajmo pa ćemo vidjeti kako će to u subotu izgledati'', kazao je, između ostalog, alkarski vojvoda Mario Šušnjara u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Mateom Čorić Brunović.

Cijeli razgovor pogledajte u videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene