Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otac je posebno ponosan

Slavodobitnik 307. Sinjske alke je Frano Ivković: "Slijedi veselje. Pršut, sir, vino i pečeno"

Aktualno Galerija Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković u Sinju Premijer Andrej Plenković u Sinju Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković i ministar Tomo Medved u Veteranskom centru Premijer Andrej Plenković i ministar Tomo Medved u Veteranskom centru Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Zoran Milanović stigao u Sinj Predsjednik Zoran Milanović stigao u Sinj Foto: Dnevnik Nove TV +5 Tomo Medved u Sinju Galerija 1/10 >>
Završena je 307. Sinjska alka. Slavodobitnik ove alke je Frano Ivković kojemu je ovo treća pobjeda.

U nedjelju se održava 307. Sinjska alka. Alku prati državni vrh - predsjednik Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a prisustvuje joj i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

20:00 Uživo iz Sinja javila se reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan. 

"Ako pitate Sinjane koji na dupkom punoj pijaci čekaju slavodobitnika, onda je slavodobitnik zvijezda i ovog vikenda, ali i ostatak godine", izvijestila je Buljan.

"Borut Pahor danas je kao prvi predsjednik ikada gledao Sinjsku alku i pritom se prilično dobro zabavljao. Došao je ovdje na poziv predsjednika Republike Zorana Milanovića. On ga je i ugostio, zajedno su otišili pogledati jednu umjetničku izložbu. Kasnije je Borut Pahor nastavio u svečanoj loži zainteresirano pratiti igru, smijati se. Konstantno je fotografirao trkalište. Novinarima je rekao da je na neki način oduvijek htio doći na alku", kazala je Buljan.

"Prijateljski, ako je to uopće moguće reći, ponašali su se danas predsjednik države i predsjednik Vlade. Pozdravili su se na vojvodinom prijemu. Ostatak dana uspješno su se izbjegavali. Tako da bismo mogli reći da je ova 307. alka uspjela proći bez ikakvih političkih podjela", rekla je reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan. 

"Vojvodin govor, koji često zna biti politički obojan, danas nije izazvao nikakve zvižduke na trkalištu, tek pokoji pljesak za goste koji su izazvali malo više simpatije nego neki drugi", izvijestila je Buljan.

19:20 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo javio se uživo iz Sinja gdje je završila 307. alka.

"Slavodobitnik 307. Sinjske alke, i to vrlo uzbudljive, nakon pripetavanja je Frano Ivković. Njemu je ovo treća alka. Osvojio je 300. i 304. alku", izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo koji je ondje razgovarao sa dobitnikovom suprugom i njegovim ocem i sinom.

"Jako smo ponosni, sretni i zadovoljni što je Frano osvojio još jednu alku. Uzbuđeni smo i veseli", rekla je Lucija Ivković, supruga slavodobitnika, uživo u Dnevniku Nove TV.

"Da sutra umrem, ja sam zadovoljan", uskliknuo je slavodobitnikov otac Davor Ivković. "Slijedi veselje. Čitavi Sinj, sve zovem u Brnaze. Koliko god ljudi dođe. Pršut, sir, vino i pečeno. Sve je spremno. Tko god dođe", dodao je.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Sinj: Obitelj Ivković - 4 (Foto: DNEVNIK.hr)

Istaknuo je kako on nije bio alkar, već je vozio kočiju. "Di san vozijo svatove, većina ih se razvela. Neću više vozit kočiju", rekao je otac slavodobitnika.

"Sretan sam. Vjerovao sam da će tata dobiti treći put", rekao je slavodobitnikov sin dodavši da će i on biti alkar kad poraste.

16:30 Počela je Alka. 

16:29 Građani Sinja aplaudirali su predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću i premijeru Andreju Plenkoviću dok su hodali prema alkarskoj stazi.

16:07 Medijima se obratio i predsjednik Slovenije Borut Pahor.

"Ilustracija sjajnih odnosa između Hrvatske i Slovenije. Baš mi je drago da sam ovdje. Sjajna tradicija. Prvi put sam ovdje, ali pratio sam, sjajna tradicija", rekao je o Sinjskoj alci predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Predsjednik Slovenije Borut Pahor u Sinju (Foto: DNEVNIK.hr)

16:00 Izjavu za medije dao je predsjednik Zoran Milanović.

"Rekao sam da više neću komentirati izjave iz Srbije", rekao je predsjednik Zoran Milanović.

"Ne mogu pobjeć od njega, ni on od mene", rekao je kroz smijeh Milanović o gradonačelniku Sinja Miri Bulju. 

Osvrnuvši se na slučaj preminulog novinara Vladimira Matijanića, Milanović je rekao kako se radi o ozbiljnim stvarima. "Treba to detaljno ispitati. To djeluje nevjerojatno, ali ono što je rekla njegova partnerica...", rekao je Milanović. 

"Moguće je da je odgovornost osobna. Kad se već DORH pozabavio izvidima, pitam ih što je s Banožićem? Dobro je kad se djeluje brzo. Nije dobro kad se uopće ne djeluje", poručio je Milanović.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Zoran Milanović (Foto: DNEVNIK.hr)

15:23 Premijer Andrej Plenković održao je kratku press konferenciju.

"Tradicija povijesti i junaštva Cetinske krajine. Lijepo je vidjeti ove ljude koji dolaze da bi njegovali našu baštinu. Svima želim danas jedno krasno popodne, alkarima sigurnu ruku i oko sokolovo", rekao je premijer Andrej Plenković u obraćanju medijima.

"Drago mi je da se on hvali sa svim tim projektima, ali sve su to projekti Vlade RH", rekao je Plenković osvrnuvši se na izjave gradonačelnika Sinja Mire Bulja.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Premijer Andrej Plenković u Sinju (Foto: DNEVNIK.hr)

Osvrnuvši se na požar koji je buknuo na Hvaru, Plenković je rekao kako je jedna osoba u požaru poginula u Vrbanju. "Organizirani su kanaderi koji sa vatrogascima gase ovaj požar. Koliko razumijem, riječ je o osobi koja je izvlačila vozilo iz požara", rekao je Plenković.

Plenković je izrazio sućut obitelji preminulog novinara Vladimira Matijanića. "Treba sve ispitati, ministar je najavio da će provesti nadzor u KBC-u Split. U ovom trenutku nemam baš nikakvu informaciju koja bi bila dodana vrijednost", rekao je Plenković.

Rekao je kako će se sutra ujutro održati telefonska sjednica Vlade na kojoj će se izglasati osjetno manje cijene goriva koje će na snagu stupiti u utorak. "Dobra vijest za sve vozače. Dobra vijest da pada cijena naftnih derivata", rekao je premijer Andrej Plenković. 

Dnevnik Nove TV ranije je doznao i koje su nove cijene goriva od utorka.

15:15 Krenula je svečana povorka kroz grad Sinj.

15:00 U Sinj je stigao i predsjednik Republike Zoran Milanović. U njegovu je društvu i predsjednik Slovenije Borut Pahor. Za to vrijeme premijer Andrej Plenković revijalno obilazi Sinj. Očekuje se izjava premijera nakon susreta s gvardijanom fra Marinkom Vukmanom.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Predsjednik Zoran Milanović stigao u Sinj (Foto: Dnevnik Nove TV)

14:10 Premijer Plenković je u društvu ministra branitelja Tome Medveda obišao Veteranski centar. Tom prigodom, ministar Medved je naglasio da je riječ o drugom takvom centru u Hrvatskoj i prvom u Sinju. "Ovo je bivši vojni objekt i u građevinski dio utrošeno je 56.3 milijuna kuna, a na opremanje još preko 3 milijuna kuna. Ovdje je 130 ležajeva i brojni programi za rehabilitaciju hrvatskih ratnih i vojnih invalida", naglasio je Medved koji završetak radova i otvaranje Veteranskog centra očekuje u listopadu. Najavio je i otvaranje 30 novih radnih mjesta kao i uključivanje braniteljskih zadruga u opskrbu hranom.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Premijer Andrej Plenković i ministar Tomo Medved u Veteranskom centru (Foto: DNEVNIK.hr)

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Tomo Medved u Sinju (Foto: DNEVNIK.hr)

Na pitanje izbjegava li Vladin protokol gradonačelnika Sinja Miru Bulja, Medved je samo odgovorio da je Bulj ovaj centar, zajedno s udrugama iz ovog kraja, obišao prije mjesec dana.

13:35 U Sinju su i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković. Premijer Plenković posjetio je novoizgrađeni Veteranski centar u Sinju, a zajedno s Jandrokovićem i samostan Čudotvorne Gospe Sinjske.

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj Premijer Andrej Plenković u Sinju (Foto: DNEVNIK.hr)

Reporterka Dnevnika Nove TV Petra Buljan javlja da se premijer neće sastati sa slovenskim predsjednikom.

13:21 Gradonačelnik Sinja Miro Bulj poželio je dobrodošlicu svim gostima, a osvrnuo se i na, kako je rekao, "zaobilaženje legalno izabrane lokalne vlasti od premijera i bilo koga drugog".

Naime, u 11 sati je održan prijam za prijatelje Sinja na kojoj nije bilo državnih dužnosnika iako su bili pozvani.

"To je poruka od njih i što su i tko su. To su diktatorski maniri i čisto politikanstvo. Mislim da je gradonačelnik legalno izabran, bilo koji. Očito im je bitnija stranačka iskaznica nego volja naroda", rekao je Bulj navodeći kako je sve državne dužnosnike pozvao u Sinj.

"Svi su dobrodošli. To je velika stvar za naš grad i identitet. Nikako se ne mogu složiti s tim da se Sinj zaobilazi od strane ministara i premijera. Meni je interes da ovaj grad zaživi", rekao je Bulj.

"Predsjednik Milanović je jedini dužnosnik koji se najavio da dolazi i došao prvo kod gradonačelnika. Nitko se drugi nije najavio da razgovaramo o problemima kojih u Sinju ima bezbroj, pogotovo projekata koji su bitni za razvoj ovog kraja", dodao je Bulj.

11:00 Na poziv gradonačelnika Sinja Mire Bulja i predsjednika Viteškog alkarskog društva Stipe Jukića, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević prisustvovat će tradicionalnom konjaničkom natjecanju Sinjska alka.

Državni vrh u Sinju

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor zajedno će pratiti 307. Sinjsku Alku.

To je prvi puta da neki predsjednik druge države dolazi na Alku, a slovenskog predsjednika pozvao je Milanović, koji je i ove godine pokrovitelj Alke.

Pročitajte i ovo Pripreme za Alku - 8 sinjski Wimbledon FOTO/VIDEO "Alkar Ivo Zorica u sriduuu": Dnevnik Nove TV vodi vas iza kulisa Sinjske alke

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBLJETNICA OLUJE Milanovićev svečani prijem na Kninskoj tvrđavi: "Naš put je bio pravedan, ali ispravan"

Prije Alke, Milanović i Pahor obići će izložbu "Meštrović i Sikirica - portreti suvremenica i suvremenika" u galeriji Sikirica.

Sinjska alka održava se 307. put zaredom te je prije 12 godina upisana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva.

Uoči Alke, u subotu je održana 307. Čoja. Na nadmetanju je, s ukupno jedanaest punata nakon trostrukog pripetavanja s Tinom Radanovićem, pobijedio alkar Frano Talaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene