Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenjen statut grada

Šef vukovarskog SDSS-a nakon ukidanja ćirilice: "Pogažen je minimum ljudskih prava. Ovo je ogroman korak unazad"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik vukovarskog SDSS-a i zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz reda srpske nacionalne manjine Srđan Kolar (SDSS) ocijenio je u četvrtak navečer kako odluka Gradskog vijeća Vukovara o ukidanju dvojezičnosti u tome gradu predstavlja ogroman korak unazad.

"Tijekom rasprave na sjednici Vijeća osjećala se među vladajućima jedna ogromna nezainteresiranost za tu temu, a nazočan raspravi nije bio niti gradonačelnik Ivan Penava, što dovoljno govori o svemu", kazao je za Hinu Kolar.

Ocijenio je kako statutarna odluka o izmjenama Statuta Grada Vukovara, čime je brisana odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na podruju grada Vukovara, predstavlja ogroman korak unazad u odnosima Srba i Hrvata u Vukovaru.

"Nije pružena prilika za bolje sutra u Vukovaru", poručio je Srđan Kolar rekavši kako je riječ o odluci protiv ljudskosti.

Po njegovim riječima, rezultat popisa stanovništva je onakav kakav je, ali uvijek postoji mogućnost da se manjini daju neka prava ukoliko to želi većina.

"Ovdje takve volje nije bilo. Pogažen je minimum ljudskih prava, ali to ostaje na svijesti onih koji su podržali ovakvu odluku", kazao je Kolar.

Većinom je glasova Gradsko vijeće Vukovara na sjednici u četvrtak donijelo je statutarnu odluku o izmjenama Statuta Grada Vukovar čime je brisana odredba o službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma na podruju grada Vukovara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRO PRIOPĆENJE Promijenjen statut Vukovara, ćirilica prestaje biti ravnopravno pismo: "Tako to izgleda kada primjena prava ovisi o onome tko je na vlasti"

Tom odlukom se izvan snage stavila Statutarna odluka o ostvarivanju ravnopravne službene upotrebe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koja je pripadnicima srpske nacionalne manjine davala pravo slobodne uporabe srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvenom i javnom životu te u službenoj komunikaciji u javnim poslovima iz samoupravnog djelokruga Grada Vukovara.

U pojašnjenu odluke o izmjenama Statuta, navedeno je kako je toj odluci prethodila objava službenih rezultata popisa stanovništva provedenoga 2021. godine sukladno kojima kojima u gradu Vukovaru živi 29,73 posto Srba što je manje od jedne trećine od ukupnog broja stanovnika grada te tako ne ostvaruju pravo na službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma na području grada Vukovara.

Pročitajte i ovo Crikvenica POKRENUTA ISTRAGA Sramota u Crikvenici: Nepoznati počinitelji na muralu za Vukovar iscrtali četiri ćirilična slova S

Za donošenje takve odluke bili su vijećnici Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, HDZ-a i predsjednik Gradskog vijeća, nezavisni Željko Sabo dok su protiv bili dvojica vijećnika SDSS-a i vijećnik Demokratskog saveza Srba Srđan Milaković.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene