Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"panika patuljastog diktatora"

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

SDP je održao konferenciju za medije na kojoj je Peđa Grbin komentirao izjavu Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade čak ni ako podnese ostavku.

Nakon što se u petak sastao Ustavni sud kako bi raspravio o parlamentarnim izborima, a predsjednik tog suda Miroslav Šeparović priopćio da je predsjednik Republike Zoran Milanović prekršio Ustav jer se stavio u poziciju sudionika na izborima, konferenciju za medije najavio je i SDP. Komentirao je Šeparovićevu izjavu da predsjednik Republike Zoran Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade čak ni ako podnese ostavku. 

Pročitajte i ovo Peđa Grbin i Zoran Milanović Burne reakcije Pljušte reakcije na odluku Ustavnog suda o Milanoviću: "Ovo je državni udar!"; "Oni izazivaju kaos u državi!"

"Gospodinu Šeparoviću bih preporučio da pročita Ustav RH jer imam osjećaj da on za to nije čuo. I ne mora čitati daleko. U RH vlast proizlazi iz naroda, a Šeparović misli da pripada njemu", rekao je Grbin.

"Koliko god smo sramotno priopćenje od prije mjesec dana poštivali, sad mi je žao. Ovo je sramota, ovo je sramota i za riječ državni udar. Popišali su se na sve nas i na odluku građana, bez obzira za koga su glasali. Jer oni to mogu", oštro je komentirao Grbin i dodao da vjeruje da bi Ustavni sud, da su rezultati izbora bili drugačiji, oni bili spremni poništiti i izbore.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Najavio konferenciju za medije Milanović šefu Ustavnog suda odgovorio fotografijom: "Pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda"

"Kada sam ga slušao, shvatio sam, da bi taj gnjus, da su izbori bili malo drugačiji te izbore bio spreman i poništiti. Ponovili smo prije izbora da donesu odluku i izjasne se, nisu imali hrabrosti. Odlučili su prevariti svakog građana i građanku Hrvatske", dodao je predsjednik SDP-a.

"Sazovite novu sjednicu i objavite ono što ste i htjeli reći: 'Jedini premijer koji može biti je Andrej Plenković', a svaku odluku suprotnu tome ćete poništiti. Ali ja im poručujem - neće proći. Povijesna je nužnost da bagru i bandu spriječimo da to rade u buduće. Svatko tko legne s HDZ-om nakon ovoga mora biti svjestan  da ih čeka ista sudbina i odluka Ustavnog suda kao što su danas donijeli", rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

"Danas je Ustavni sud rekao da, ako im istekne mandat, spremni su sami sebi produžiti mandat ako ne bude Sabora", komentirao jepreneraženo  Grbin.

Pročitajte i ovo Ivan Malenica Odluka Ustavnog suda Ministar Malenica: "Milanović je kršio Ustav. On i njegovi jataci ne žele prihvatiti poraz"

"Ako nekome do sada nije bilo jasno za što je HDZ spreman, sada mu je jasno", rekao je Grbin i nazvao Andreja Plenkovića patuljastim diktatorom.

"Ovo je potpuna panika i strah jednog malog diktatora koji je shvatio da je izgubio tlo pod nogama. Dvije trećine građana je glasalo za promjene, to je realnost. Puno je toga što se može napraviti u godinu dana, od smjene Turudića do promjene izbornog zakona", istaknuo je Peđa Grbin.

"Ova odluka Ustavnog suda ide u smjeru diktature", dodao je.

"Sadržaj onog o čemu razgovaram neću javno govoriti. Mandatar nije Milanović jer to postaje tek kada mi privremeni predsjednik Republike taj mandat povjeri, a hoće li to postati ne ovisi o odluci Ustavnog suda, ni o meni, nego o razgovorima koji se vode", otkrio je.

"Ovo priopćenje Ustavnog suda neka oni objese mačku o rep. Ako jednu osobu podrži 76 osoba koji su ušli u Sabor, onda bih volio vidjeti taj Ustavni sud koji će odlučivati tko može, a tko ne može voditi Vladu. Volio bih vidjeti Ustavni sud da to poništi i volio bih vidjeti koje bi bilo objašnjenje", rekao je Grbin.

"Zamislite što bi u HDZ-u radili da su dobili i mjesto predsjednika Republike, da imaju neograničen nadzora nad tajnom službom i vojskom. Mene je strah na to i pomisliti", komentirao je Peđa Grbin na konferenciji za medije u petak.

Na pitanja novinara, Grbin je odgovorio da je razgovarao s predsjednikom Zoranom Milanovićem, ali nije želio iznijeti detalje dogovora. O pregovorima nije htio u detalje.

"Ako Sabor izabere Milanovića, a Ustavni sud to poništi, onda ću vam odgovoriti što će biti. Da li je itko mogao predvidjeti da će Ustavni sud zabraniti zastupnicima da izabreu nekoga za premijera, a bilo kojem hrvatskom građaninu da bude biran na neku javnu funkciju. Da sam to mogao predvidjeti, vjerojatno bih pao ustavno pravo jer da to kažem profesoru, rušio bi me i danas ne bi bio pravnik", zaključio je. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene