Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prve analize

Radnike je ubio fosfin, opasniji od cijanovodika?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Laboratorij za analitiku i toksikologiju (ANT) napravio je izvješće o rezultatima analize zraka ventilacije iz podruma prostorija tvrtke Portun Ferrum d.o.o., tri dana nakon smrti dvojice radnika.

Spomenuti laboratorij neovisan je i privatan, no koristi najjaču opremu za analizu kakvoće zraka. Radi se o aparatima Gasmet FT-IR Analyzer DX 4000N i Sampling System Sycos P-HOT. U telefonskom razgovoru za Dnevnik.hr, šef ANT laboratorija Zvonko Habuš pojasnio je o kojim je tvarima u zraku bila riječ. Treba napomenuti da su djelatnici privatnog laboratorija ANT-a uzorke uzeli tri dana nakon tragedije te da službena istraga još traje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Preporuke za sigurniji dom Hladno vrijeme nosi opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljikovim monoksidom: Policija objavila savjete za građane Slika nije dostupna Čeka se toksikološko vještačenje Radnici umrli od trovanja, je li otpad ilegalno ukopavan?

>> Radnici umrli od trovanja, je li otpad ilegalno ukopavan?

'Mi smo isprva mislili kako se radi o trovanju ugljičnim dioksidom, no mjerenjem ga nismo našli. Tek kad smo krenuli tražiti druge elemente našim aparatima, koji su po tome jedinstveni i najbolji, otkrili smo kako se radi o izrazito jakim otrovima', rekao nam je Habuš.

Teško otkriti njihovu prisutnost u zraku

'Ono što smo pronašli jesu fosfor triklorid i fosfin, koji su izrazito toksični. Fosfor triklorid je zapravo tekućina niskog tališta, a fosfin je plin, koji je praktički bojni otrov, opasniji od cijanovodika', istaknuo je Habuš. Obje tvari u zraku je, bez adekvatne opreme teško otkriti, napomenuo je Habuš, no dodao je kako njihov izvor nije poznat.

Sofisticirana oprema ANT-a spomenute je toksine otkrila u podrumskoj prostoriji tvrtke Portun Ferrum, odnosno sustavu ventilacije, i to čak tri dana nakon smrti dvojice nesretnih radnika! Izmjerene su koncentracije iznosile 7-28 ppm fosfor triklorida te 4,5 ppm-a fosfina. 'Granična vrijednost izloženosti prema HR propisima iznosi 0,2 ppm-a, a kratkotrajna izloženost 0,4 ppm-a', stoji u izvješću ANT-a.

Analizirali i zrak u Rockwoolu

Pri koncentraciji od 600 ppm-a, odnosno 0,06 posto u atmosferi, već pri nekoliko udaha nastupa smrt, istaknuo je Habuš, a to je vjerojatno bio slučaj kod dvojice radnika. Upitali smo ga i kako ti otrovi utječu na čovjeka, odnosno kako dolazi do smrti, ali nam Habuš nije mogao to jednostavno objasniti.

Međutim, službenih podataka oko smrti nema, no ANT ima sve potrebne certifikate, koji ukazuju na visoku kvalitetu njihovih mjernih aparata. Habuš je napomenuo kako je njegov laboratorij bio pozvan da analizira kakvoću zraka i u tvornici Rockwool, kao i oko nje, no njihova analiza rezultirala je zabranom rada Rockwoolu na šest mjeseci. 'Nakon toga iz Rockwoola su zvali Slovence, koji niti približno ne raspolažu opremom kao mi', objasnio je na kraju Habuš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene