Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijedlog zakona podigao buru

'Radije bismo u zatvor, nego izdali ispovjednu tajnu!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novim prijedlogom zakona svećenici bi bili obvezni prijaviti namjeru počinjenja težih kaznenih djela koju im je otkrio vjernik - tijekom ispovijedi.

'Što se kaže u ispovijedi, to se čuva kao tajna. Bez obzira na težinu!' Riječi su to don Damira Stojića, rimokatoličkog svećenika. Ukoliko prođe novi Zakon, don Stojić kaže: 'Nas svećenika u Hrvatskoj ima oko 1.500, različiti smo, ali mislim da bismo jednoglasno svi išli u zatvor radije nego to prekršili.'

Pročitajte i ovo Domagoj Mikić i Robert Čusek - 3 Borba za istinu Zašto Centar za socijalnu skrb nije posvojiteljima rekao istinu o zdravstvenom stanju djece? "Ne bježimo od odgovornosti, spremni smo na inspekciju" Provjereno: Iskaznica za osobe s invaliditetom - 3 Donosi Provjereno Na adresu stigla iskaznica za dijete koja je šokirala roditelje: "Mene je toliko zgrozilo. S kojim pravom?"

Premda je taj Zakon donesen već prošle godine te treba stupiti na snagu 1. siječnja 2013., tek je najavom izmjena podigao buru. Njime bi, među ostalim, i svećenici kršćanskih crkava koje imaju sakrament ispovijedi, ukoliko saznaju za namjeru počinjenja kaznenog djela, to morali prijaviti.

>> Svećenici i odvjetnici na mukama: Morat će policiji prijavljivati tajne iz ispovijedi?

Stručnjak za kanonsko pravo, vlč. Mladen Škvorc kaže, to je jednostavno nemoguće. Ispovjedna tajna dio je vjerskih zakona i kao takva ne podliježe zemaljskim. Riješena je, kao i uostalom status Katoličke crkve, međudržavnim sporazumom Svete Stolice i naše zemlje.

Odvjetnik Mario Klokočovnik iznenađen je ovim prijedlogom. Tvrdi da je u praksi neprovediv.

'Kad bi to zaživjelo, onda bih ja morao odlučiti je li ta izrečena prijetnja kaznenog djela toliko ozbiljna da će on to stvarno učiniti. No to je apsolutno stvar prosudbe, odnosno, ne razumijem na koji način bi organi gonjenja mogli reagirati ako bih ja kao odvjetnik išao prijaviti i reći da mislim da je ta prijetnja ozbiljna. Bi li ga oni onda trebali uhititi? Na koji način bi se vršila zaštita potencijalno ugroženih osoba - meni to uopće nije jasno!''

Ovim Zakonom, tvrde, ozbiljno bi se ugrozio odnos na relacijama odvjetnik-klijent, svećenik-vjernik!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene