Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi zakon

Svećenici i odvjetnici na mukama: Morat će policiji prijavljivati tajne iz ispovijedi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svećenici i odvjetnici su na mukama! Ubuduće će morati policiji prijaviti tajne iz ispovijedi.Naravno, samo u slučaju ako ispovjednik kaže da namjerava počiniti kazneno djelo!

Sve što je čuo iza vrata ispovjedaonice, svećenik bi, da se vjernike pita, morao zadržati za sebe. Banski je dvori povlače u novom kaznenom zakonu. Dozna li za nečije planove i namjere počinjenja kaznenog djela na štetu djece i pritom
ih može spriječiti Crkva to mora i prijaviti.

Pročitajte i ovo Prometni policajci lažno izdavali kazne za prekršaje Podignuta prijava Kakva akcija! Dvojica policajaca vozačici USKOK-ova auta pokušali naplatiti nepostojeći prekršaj Donald Trump Cjenkao se sa sudom Trumpu istječe vrijeme: Mora platiti 454 milijuna dolara ili bi mogao ostati bez nekretnina

Teolog Adalbert Rebić kaže, na šutnju ga obvezuje ispovjedna tajna. 'To je majka svih tajni! Ako bi to svećenik učinio, istog trenutka bi sebe isključio iz katoličke Crkve', kaže Rebić.

Zna li, a prikriva da će netko, primjerice, sagriješiti bludno nad maloljetnicima riskira kaznu do 3 godine zatvora. Takve prijetnje u crkvenim krugovima smatraju zadiranjem u kanonske zakone. 'Ja bih ga pokušao urazumiti, prizemljiti, ali ako ne bi uspjelo, ništa. Ja to ne bih smio nikome odati. Niti znakovima, riječima, svojim ponašanjem, ničim', objašnjava Rebić.

>> Baška Voda: Novi župnik kritizirao svećenike koji gospodare

Svoje članove, koji planiraju sličan zločin, ne smije više štititi ni obitelj. Isto pravilo piše se i za odvjetnike. Odvjetnička 'tajna' postaje javna. 'Ako saznam da mi je pedofil došao u ured, ja ću ga prijaviti. Bez obzira na odvjetničku tajnu i što bi mogao snositi sankcije od strane Komore', kaže odvjetnik Branko Šerić.

Samo u tom slučaju spreman je narušiti povjerljiv odnos s klijentom. 'To treba prepustiti svakoj osobi koja je u takvoj funkciji, ali moralan imperativ mora svakom biti primaran', kaže Šerić. A pitanje je i nalaže li im savjest veću obvezu prema državi ili Bogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene