Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINISTARSTVA - FLOSKULE

Pred kamerama Provjerenog ozbiljne prijetnje: "Je*eš mi mater moju ako dobro prođeš s nama, jer nas ima puno više!"

Aktualno Galerija Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 8 Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 8 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 2 Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 3 Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 3 Foto: DNEVNIK.hr Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 4 Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 4 Foto: DNEVNIK.hr +8 Provjereno: Problem s mještanima i konjima - 5 Galerija 1/13 >>
Prijetnje da će ga polomiti, prebiti, da će završiti na kirurgiji, i to pred kamerom Provjerenog. Sve navedeno upućeno je čovjeku koji više ne može trpjeti štetu koju mu rade životinje neodgovornih vlasnika. I nije jedini. A oni koji rade štetu imaju na stotine prijava. Policija kaže da imaju 68 prekršajnih prijava u dvije godine.

Sve se ovo događa u okolici Otočca u Lici, ali ne samo ondje. Već deset godina emisija Provjereno upozorava na ovakvu praksu diljem zemlje. Posve je nevjerojatno da isti obrazac - ne samo da prolazi već ga i država financira u vidu potpora. Promijenile su se i vlade i ministri, a nitko taj problem nije riješio.

Pročitajte i ovo Provjereno: novi zakon - 1 Provjereno donosi Velike promjene za sve koji žive u zgradama: Nema više jeftinog stanovanja - pravila su jasna, a kazne visoke Provjereno: Centar za autizam Split - 3 Što sad? Smješteni su u vlažnim prostorijama bez prozora, sve ih je više, a sada se javio i novi problem: "Ovo se može nazvati i zlostavljanjem"

Već dulje su vrijeme redoviti posjetitelji prometnica u okolici Otočca konji koji su prepušteni sami sebi, često lutaju sami, dolaze na tuđa imanja i rade štetu. Bijesni su stanovnici Poduma, Doljana, Škara i Založnica. Za nebrigu o konjima i kravama krive nekoliko obitelji.

"To oni ne vole nas, ne vole Rome, znaš, pa mrzu, mrzu. Srbi, četnici, to mrzi. Ali nije to dobro, mržnja. Nije dobro to za zdravlje. Doša sam tu u selo, znaš. To je veliki udar za njih. To je veliki udar za njih.

A ništa, eto, mrze. Konje kradu, oni meni konje kradu. Oni kradu. Gori su od cigana ikakvih ovih drugih", kaže Milorad Jurković reporterki Provjerenog Barbari Majstorović Ivezić.

Stigla i policija

Upravo u trenutku kad je Provjereno snimalo prilog na teren je zbog odbjeglog konja izašla i policija.

I što sad? Gdje je policija tu, što se sad događa, zanimalo je reporterku.

"Pa ništa, moram platiti štetu. Čujte, on sam pusti konje, on tu živi u selu blizu, plati, opet samo da se plati šteta. On laže sve, sve ovaj gospodin laže", kaže Jurković i okrivljuje mladog poljoprivrednika Dragana Mandića.

"A veli neku štetu, ja ne znam kakvu štetu, kakvu štetu, ja ne znam što su konji napravili tamo", rekao je Jurković.

Vrlo brzo došlo je do ozbiljnih prijetnji. Na meti je mladi poljoprivrednik koji zbog vlasnika konja konstantno ima štetu.

"Je*eš mi mater moju ako dobro prođeš s nama jer nas ima puno više i mi, kad te stanemo tući, ti si mrtav čovjek, ideš u Rijeku, na kirurgiju", zaprijetio je Jurković.

A Mićo, čemu se prijetiš, pitao ga je Dragan.

"A ne prijetim se nikom, pričam, reko' da znaš, a to ti znaš bez nas. Jer s nama, protiv cigana, ne može ni sam Bog. Nas je puno i složni smo i ima nas", dodao je Jurković.

Zbog susjeda koji su se nedavno doselili u kuću do njezine 80-godišnja Danica Kosić, koja živi sama, u strahu je, kaže, za vlastiti život.

"Rekli su mi da će me ubiti i da će me zakopati, da me nitko neće naći", kaže gospođa Kosić.

U njezino dvorište susjedi puštaju svoje konje na ispašu.

"I tu ja iziđem van, pa što ste mi konje pustili, pa vele neka to opase, a reko' šta će moje ovce opast. Pa tvojim ovcama to ne treba, kaže, treba mome konju. Gubite se, reko', i gonite to da ja ne vidim", rekla je Kosić.

Svim ovim sukobima razlog su milijunski državni poticaji koje poljoprivrednici dobivaju za uzgoj stoke.

"U većini slučajeva svi živimo ovdje od tih poticaja. Znači, ova sva sela nemaju toliko ni slobodnih mjesta za rad, nema tih firmi, tvornica bez obzira na to što živimo u Lici. Nema drvne industrije, prinuđeni smo, znači, poljoprivredi", kaže Dragan Mandić.

A što vi radite s tim konjima, pitala je reporterka poljoprivrednika.

"A iz ljubavi, nije da mi to zbog poticaja, to je sve iz ljubavi prema konjima, cijeli smo život među kobilama", kaže Dragan Ivanišević.

Sve se vrti oko poticaja

"Nažalost, ispada da se vrti oko tih poticaja jer većina tih konja nema zapravo nikakve svrhe. Ne koriste se za rad, ne koriste se za jahanje, ne koriste se ni za kakav turizam. U principu, oni se samo napasaju na tuđim imanjima", rekao je Hrvoje Smodlaka iz Poduma.

No, zašto Ministarstvo poljoprivrede financira uzgoj konja koji se ne koriste ni za što, već tumaraju selima i prometnicama? Po tko zna koji put u deset godina radimo priču o sličnom problemu. I svaki put pitamo Ministarstvo poljoprivrede. I svaki put dobivamo floskule.

"Vrlo je važno očuvati genetsku raznolikost i genetski potencijal koji imamo za uzgoj domaćih životinja. Jedan od načina očuvanja je i potpora za izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja, između ostalog i konja", rekla je Željka Gudelj Velaga, ravnateljica Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Odgovora konkretnog nema jer nitko se ovim problemom uistinu ni ne bavi.

Poljoprivrednici, makar na papiru, da bi dobili poticaje, moraju zadovoljiti cijeli niz uvjeta, kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

"Životinjama se mora osigurati zaštita od vremenskih nepogoda, životinjama se moraju osigurati hrana, voda, zaštita od grabežljivaca i drugih opasnosti. Poljoprivrednik koji to ne osigurava za svoje životinje nema pravo niti na ta izravna plaćanja", kaže Gudelj Velaga.

No upravo na ove probleme upozoravaju stanovnici ovih ličkih sela – pojedinci koji imaju stoku istovremeno nemaju nikakve uvjete za njihovo držanje, pa niti propisanu ogradu za konje, zbog čega i bježe.

Mještani tvrde da svako malo netko mora prijavljivati novu štetu.

"Nema meni ujutro 20 bala sjena - nema. A đe, što, nikoga nisam vidjela, koji ima drugi, nikad mi se ništa nije događalo dok oni nisu došli. Sad sva zla i čuda, sva zla i čuda, i kokoš su mi odnijeli", kaže gospođa kojoj su prijetili.

"Kad pojedinci dobiju poticaje, znači to se pije, lumpuje, fešta se, troši se, putuje se. Nitko ne usmjeri ta sredstva na poljoprivredu. Znači, ako si dobio poticaje od te poljoprivrede, pa vrati malo i to", govori Dragan Mandić.

S problemom je upoznata i tamošnja policija, ali i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac.

"S nekontroliranim držanjem domaćih životinja krava i konja sam upoznat jer me građani s tog područja na kojem se to događa skoro svakodnevno izvještavaju i komunalno redarstvo sukladno ovlastima izlazi na teren i djeluje po tom pitanju", rekao je Bukovac.

Kako dalje?

"Policija obično diže ruke, kaže nama da zovemo komunalne redare. Oni dođu, naprave ili ne naprave zapisnik i priča se samo vrti ukrug, situacija se ne rješava", rekao je Smodlaka.

Jedino što komunalni redari mogu jest - propisati kazne, ali ne i zbrinuti životinje koje zateknu, primjerice, na cesti.

"Zakonom o zaštiti životinja regulirano je da su sve napuštene životinje u ingerenciji lokalne samouprave i komunalni redari trebaju po tome postupati za sve napuštene životinje", rekla je Gudelj Velaga.

Ministarstvo, kao i ranije, na naša pitanja ponavlja ono što piše u zakonu. Premda i sami znaju da je stanje na terenu, ne samo ovdje u Otočcu već i u mnogim drugim mjestima, posve drukčije. Skloništa za napuštene životinje, naime, nema.

U razgovoru s mještanima ekipa Provjerenog doznaje da je dosad bilo na desetke, ako ne i stotine prijava. Kontaktirali su i lokalnu policijsku upravu. Potvrdili su da su u posljednje dvije godine evidentirali čak 68 prekršaja.

"Digli su se protiv mene, prozivaju me četnikom i ovako i onako. Ne znam što sam im napravio. Ja sam sada problem ovdje jer ne dam na svoje imanje, znači na svoju zemlju, svoju parcelu da njihovi konji rade ispašu. Moji moraju biti svezani, a njihovi lutaju sami prostranstvima", kaže Dragan Mandić.

"Institucije jednostavno ne obavljaju svoj posao. Evo, mi smo se tu skupili, nas desetak obiteljskih gospodarstava i obraćamo se medijima, ne znamo kome dalje", kaže Mišo.

Sve ovo stvara nemir među stanovnicima Otočca i lokalnih sela.

"Postoji određen strah, tj. više nelagoda gdje se ne osjećaju sigurno, ali još uvijek je to... Mi nemamo informaciju da su ugroženi ljudski životi, postoji ulazak u privatnu imovinu i još uvijek je to podnošljivo. Ja, evo, apeliram na policiju, državno odvjetništvo da nam tu izađu u susret, ne samo gradu Otočcu nego svim stanovnicima koji žive na području grada Otočca - apeliram i tražim pomoć", kaže gradonačelnik.

Apeliraju i mole i sami građani, jer pitanje je kada će u opasnosti biti i ljudski životi. Sudeći po onome čemu je ekipa emisije svjedočila na terenu, nije daleko od toga.

Prema informacijama koje je Provjereno dobilo, jedan od sugovornika, baš onaj koji je uputio prijetnje - završio je u istražnom pritvoru. Policija u pravilu odradi svoj posao. No sukus svega, cijelog ovog problema, ostaje. Pitanjem dodjele potpore, brigom o životinjama, niti jedna vlast, desna ili lijeva, niti jedan ministar nije doskočio. A čini se da im to nije ni u planu.

Provjereno gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a propuštenu emisiju pogledajte besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene