Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dolazi do sukoba

Katastarske izmjene na jugu i nered u prostoru: "Ispalo je da je moja građevina u susjedovoj čestici"

Aktualno Galerija Molunat - 2 Molunat - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Molunat - 3 Molunat - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Branko Bačić Branko Bačić Foto: Dnevnik Nove TV +0 Molunat - 1 Galerija 1/4 >>
Brojne općine u Hrvatskoj imaju probleme sa zemljišno-knjižnim dokumentima. Stvarno stanje ne odgovara evidenciji pa brojni građani ne mogu raspolagati svojom imovinom. Kako izgleda nered u prostoru provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

U najjužnijm mjestu na moru u Hrvatskoj najednostavnije rečeno susjed je susjedu ušao na zemlju.

"Kada je rađeno unatrag desetak godina, petnaest, oni su sve pomjerili za 15 stupnjeva sve prema zapadu. I sad ja imam nešto rađeno na svojoj čestici koja je široka 48 metara, a ispalo je da je moja građevina u susjedovoj desetak metara", kaže Pero Đerđi.

Da bi zemljišna evidencija odgovarala pravom stanju, rade se katastarske izmjere jer sada brojni građani ne mogu raspolagati svojom imovinom.

"Dolazi do sukoba kad su imovonsko pravni odnosi u pitanju između ljudi, između mještana, to je strašno", kaže Marijan Kušelj iz Molunata koji se nada da će se problem sada riješiti.

Općina Konavle i naselje Molunat dio su programa, u ovoj godini izmjere će se raditi u 45 općina, a u idućih osam godina plan je odraditi sva građevinska zemljišta u Republici Hrvatskoj. Posao je vrijedan 400 milijuna eura. Geodeti pozivaju građane da aktivno sudjeluju i budu im podrška na terenu.

"Da utvrde svoje međe, ako ne znaju, da znaju tko su im sudjedi, da ih pozovu prije snimanja, a kasnije ako budu išli samo na pregovore to će sve produljiti u beskonačnost", poručuje geodet Antun Baule.

Pročitajte i ovo Kruh 20 posto manje Dok cijena kruha raste, zlatna žitarica sve je neisplativija: "Duplo je jeftinija no što bi trebala biti"

No resorni ministar ipak daje jasne rokove i obećanja mještanima.

"Krajem iduće godine, ali bit ćemo zadovoljni ako to bude i početkom 2026., imat ćete svi vi u Moluntu gdje god da vam je građevinska čestica uređeno imovinsko pravno stanje", obećaje ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Boravak na krajnjem jugu ministru je bio i prilika vidjeti stanje na terenu i odnos prema prostoru u jednom malom mjestu uz more. Od megalomanske gradnje do betonizacije mora.

No ministar graditeljstva nije imao vremena za obilazak, a na pitanje Dnevnika Nove TV što s ilegalnim građevinama na moru citira Zakon: "Što ne bude sastavni dio budućih prostornih planova, to će se rušiti, to je naša poruka".

Pročitajte i ovo Klizište na Pantovčaku - 2 svaki dan se miče Klizište na Pantovčaku se pogoršava: "Došlo je do pomaka, to nam komplicira radove"

Može li se očekivati bagere u Moluntu onda nekad uskoro, pitanje je za načelnika.

"Naravno, sve što je u skladu sa zakonom tako će se postupati", rekao je HDZ-ov načelnik općine Konavle Božo Lasić.

Prekrasno mjesto koje može biti i ogledni primjer urbanističkog i prostornog neplaniranja te svojatanja pomorskog dobra - problema koji muče gotovo cijeli Jadran. Zakon o pomorskom dobru je tu, no betonizacija i dalje krasi hrvatsku obalu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene