Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O Vukovaru, Lex Perković i Siriji

Predsjednik Josipović: 'Duh isključivosti i šovinizma još nije zamro'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Hrvatsko zajendištvo mora polaziti od toga da poštujemo jedni druge i treba otvoriti javnu raspravu o fundamentalnom pitanju prava nacionalnih manjina', izjavio je predsjednik Josipović gostujući sinoć na javnoj TV govoreći o brojnim aktualnostima.

Vezano uz situaciju u Vukovaru oko dvojezičnih natpisa, predsjednik Ivo Josipović  ponovio je važnost postizanja konsenzusa o odnosu prema manjinskim zajednicama, jer kako kaže 'ta bi nam se tema u suprotnom mogla vratiti u puno težem obliku, budući da šovinizam nije zamro ni u Hrvatskoj ni u susjednim zemljama'.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Predrag Matić Revitalizacija istoka Matić iz Vukovara poručio: "Ovako više ne može, Slavonija nije zadnja rupa na svirali"

>>'Jedina dvojezična ploča u Vukovaru koja nije problematična'

'Ideja mi je otvoriti raspravu u hrvatskom društvu prema fundamentalnom pitanju o pravima nacionalnih manjina i prema zajedništvu koje mora polaziti od toga da poštujemo jedni druge', istaknuo je predsjednik Josipović gostujući sinoć na javnoj televiziji, govoreći o mogućem dogovoru oko situacije u Vukovaru.

Josipović: 'Želim otvoriti javnu raspravu o pravima nacionalnih manjina, jer duh šovinizma još nije zamro'

Svoju ideju, kaže, želi podijeliti sa svim relevantnim čimbenicima, Vladom, oporbom, braniteljskim udrugama, Vukovarcima, manjinskim organizacijama i političkim strankama kako bi se 'otvorio put prema jednom obnovljenom, novom konsenzusu o tom prevažnom pitanju', koje je, kaže, puno više od 'primjene ćiriličnog pisma i srpskoga jezika'.

Smatra i da ne treba sada skidati postavljene ploče s natpisima, ali, ističe, kroz razgovor treba doći do rješenja kako nitko iz postojeće situacije ne bi izašao ponižen, poražen ili uvrijeđen. Ako ne osvjestimo svoj odnos prema toj temi, Josipović upozorava na opasnost da nam se, kaže, ona vrati u nekom težem obliku.

>> 'Lex Perković' za 10-ak dana na dnevnom redu u Banskim dvorima

'Gledajući u Hrvatskoj, ali i u susjednim zemljama, taj duh isključivosti i šovinizma nije zamro', upozorio je, a svoju tezu potkrijepio "natpisima na nogometnoj utakmici koja se nedavno između Hrvatske i Srbije igrala u Beogradu'.

Situaciju u Vukovaru oko dvojezičnih natpisa, po njegovu je mišljenju, uzrokovala 'kritična masa frustracije koja je dovela do otpora provođenju zakona', te stoga, kaže, treba obnoviti pozitivne političke procese.

Josipović: 'Lex Perković nema gotovo nikakve veze s čovjekom čije ime nosi'

Predsjednik je posebno pohvalio prihvaćanje ideje zajedničke, integrirajuće škole u Vukovaru, prema kojoj je, kaže, dugo pružala otpor upravo manjinska zajednica.

'Ako odvajamo djecu od vrtića i škole, ako postoje kafići za Hrvate i oni za Srbe, onda tu neće biti sreće', ustvrdio je te poručio da je rješenje u formuli 'da-integraciji, ne-asimilaciji'.
O toj će temi, dodao je, razgovarati i tijekom svog predstojećeg sastanka sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem.

Kad je riječ o 'Lex Perković', predsjednik ne smatra da je to strategija prevare. Pokušaj Vlade da na neki način izjednači položaj hrvatskih građana s drugima u Europskoj uniji 'ne vidim kao strategiju prevare, a još manje zaštite nekoga', no 'očito' to 'nije bio način koji bi EU prihvatila', rekao je.

'Izvorno gledano', taj zakon 'nema puno ili nema gotovo nikakve veze s čovjekom čije ime kolokvijalno nosi', rekao je Josipović.

Josipović : ' Krvoproliće u Siriji najbolje je zaustaviti mirnim putem'

Krvoproliće u Siriji bilo bi najbolje zaustaviti mirnim putem, no ako bude međunarodne intervencije bilo bi najbolje da se bazira na odluci Ujedinjenih naroda, rekao je predsjednik Republike Ivo Josipović prigodom gostovanja na javnoj televiziji.

>>Obama prihvaća ruski prijedlog?

'Prije svega treba zaustaviti krvoproliće', što bi najbolje bilo učiniti 'mirnim putem', no ako to nije moguće 'ponajbolje bi bilo da se intervencija bazira na odluci UN', rekao je Josipović o Siriji čiji je režim optužen za uporabu međunarodnim konvencijama zabranjenog kemijskog oružja.

Govoreći o promjenama u hrvatskom društvu u odnosu na 2010. kada je postao predsjednik, rekao je kako danas ima više pravednosti, a tomu je posebno pridonijela borba protiv korupcije i organiziranog kriminala. Podsjetio je kako su u tom razdoblju u nekim važnim predmetima okrivljeni neki vrlo visoko rangirani dužnosnici, ali i potvrdio da se sada spremaju postupci protiv nekih osoba 'koje su vrlo visoko ili u sigurnosnim službama ili u drugim područjima'. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene