Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pod okom sindikata'

Za trgovce prva radna nedjelja u godini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas je za većinu trgovina u Hrvatskoj prva radna nedjelja, s obzirom na to da je u ponedjeljak, 1. lipnja, na snagu stupio novi sezonski režim rada, prema kojem sve prodavaonice u Hrvatskoj mogu raditi i nedjeljom od 7 do 14 sati.

Sindikati, koji su se tijekom višegodišnje javne rasprave o Zakonu o trgovini protivili radu nedjeljom, očekuju da će se dosadašnja praksa poslodavaca da neplaćaju nedjeljni rad, te ‘zaboravljaju’ radnicima dati slobodan dan tijekom tjedna, nastaviti. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever upozorava da će se sa radnim nedjeljama ponovno otvoriti i problem rada na crno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imate li sve za roštilj? Pogledajte kako trgovine i šoping-centri rade na Praznik rada Ilustracija Detaljan popis Radno vrijeme trgovina ove nedjelje: Provjerili smo za vas gdje možete obaviti kupovinu

Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Dragica Mišeljić pozvala je poslodavce da konačno promijene odnos prema radnicima i zaradi, te im je poručila da će biti pod budnim okom sindikata. Dio Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom i blagdanima, stupio je na snagu 1. siječnja ove godine.

>> Ponovno radna nedjelja, trgovci nezadovoljni

Prema njemu, od 1. lipnja do 1. listopada te u tijeku prosinca sve prodavaonice mogu raditi nedjeljom od 7 do 14 sati, a iznimno svaki dan od 0 do 24 sata mogu raditi benzinske postaje, prodavaonice na graničnim prijelazima, autoodmorištima, kolodvorima, zračnim lukama, pristaništima i slično. Tijekom cijele godine nedjeljom od 7 do 14 sati mogu raditi vlasnici štandova i klupa za prodaju cvijeća i svijeća izvan tržnica, kiosci, pekarnice i slično. Isto tako mogu raditi i prodajni objekti u sklopu bolnica, hotela, toplica i sličnih institucija.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene