Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Edukacija ili represija?

Produženi blagdanski vikend zavio je mnoge u crno: Kako promijeniti zastrašujuće brojke i je li sve na policiji?

Aktualno Galerija Dina Ćevid i Josip Mataija - 4 Dina Ćevid i Josip Mataija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prometne nesreće; ilustracija - 3 Prometne nesreće; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Prometne nesreće; ilustracija - 2 Prometne nesreće; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prometne nesreće; ilustracija - 1 Prometne nesreće; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr +5 Prometne nesreće; ilustracija - 4 Galerija 1/10 >>
Protekle produžene blagdanske vikend prometne nesreće u Hrvatskoj rezultirale su povećanim brojem poginulih i ozlijeđenih osoba, uključujući i djecu. Trenutni bilans smrtno stradalih na hrvatskim prometnicama iznosi 271 osoba, što predstavlja isti broj u odnosu na prošlu godinu, no ova godina još nije završila.

Više poginulih i ozlijeđenih osoba u prometu, među kojima su i djeca, obilježilo je protekli produženi blagdanski vikend. Do sada je na hrvatskim prometnicama smrtno stradala 271 osoba, što je identičan broj u odnosu na prošlu godinu. Apel vozačima šalju i policija i prometni stručnjaci.

Za Dnevnik NoveTV govorio je i gost iz ravnateljstva policije Josip Mataija.

Mnogo je faktora crne statistike

Na pitanje kako stati na kraj ovoj crnoj statistici, odgovara: 

"Nažalost božićni blagdani nisu prošli onako kako smo mi to očekivali. Sedam osoba je smrtno stradalo, od toga dva vozača osobnih automobila, jedan pješak, dva putnika, a među njima je nažalost bilo i jedno dijete. Ono što nije uobičajeno za ovo doba godine je da su smrtno stradala i dva vozača motocikla", započeo je Josip Mataija.

"Tome je kumovalo i vrijeme koje nije uobičajeno tako da imamo i veći broj motociklista na prometnicama. Moram reći da su nam oni, ove godine, stvarali dosta problema, odnosno, veliki broj njih je smrtno stradao.

Puno više nego što je to bilo prošle godine. Što se tiče naših aktivnosti - radimo ih. Ovaj vikend imamo tisuću utvrđenih prekršaja vožnje s nepropisnom brzinom, gotovo 400 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, međutim, moram reći da većina nesreća se dogodila zbog neshvatljivog ponašanja pojedinaca", naglasio je.

"Kako netko može s 3 promila alkohola uopće sjesti za volan automobila, voziti preko 200 kilometara. Policija će napraviti svoje ove godine. Preko 700.000 utvrđenih prekršaja smo evidentirali.Veći broj nego prošle godine, no ne može policija sve napraviti i ono na što bi apelirao prije novogodišnjih blagdana je da prije nego što sjednete za volan automobila dobro razmislite gdje ste bili prije, što ste radili prije, jeste li konzumirali alkohol i da jednostavno se počne puno više razmišljat prije nego što se sjedne u automobil.

Policija bez obzira na sve ono što mi poduzimama neće spriječiti tragične događaje, a to ima posljedicu ne samo za društvo, već i za sve one u obitelji i bližnje“, izjavio je gost iz ravnateljstva policije Mataija.

Prevencija je ključna

Godišnje izgubimo 270 osoba, mahom mlađih. Što možemo napraviti? Represivne mjere su već uvedene. Oduzimanje vozačkih, oduzimanje vozila, veće novčane kazne, što je sljedeće?

"Naravno, uz te represivne aktivnosti mi poduzimamo i preventivne aktivnosti. Mi smo svjesni da s represijom neće napravit to što trebamo. Radimo i preventivne aktivnosti, puno smo radili i s vozačima motocikala i djecom. Sada radimo sve češće s osobama starije životne dobi.

Dakle, jedna kombinacija poduzimanja preventivnih i represivnih aktivnosti može dovesti do ono što mi želimo, a to je da manje osoba strada. Isto tako, taj pojedinac, mora biti svjestan svog ponašanja i mora znati da je ključ njegove sigurnosti, i sigurnosti svih onih koji se nalaze s njim u automobilu, u njegovim rukama“, zaključio je.

I policija i struka, apeliraju i upozoravaju sudionike u prometu da opreza nikad dosta.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene