Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesvakidašnji prizori

FOTO Plavi supermjesec iznad Splita: Pogledajte rijetku nebesku pojavu

Aktualno Galerija Supermjesec iznad Splita - 2 Supermjesec iznad Splita - 2 Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell Supermjesec iznad Splita - 1 Supermjesec iznad Splita - 1 Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell Supermjesec iznad Splita - 2 Supermjesec iznad Splita - 2 Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell +0 Supermjesec iznad Splita - 1 Galerija 1/4 >>
Splićani večeras mogu uživati u "plavom supermjesecu". U fotogaleriji pogledajte jedinstvene prizore.

Splićani večeras mogu uživati u posebnom spektaklu. Posljednjem punom mjesecu ovog ljeta. Radi se o jedinom "plavom supermjesecu" u ovoj godini, ali i nekoliko sljedećih godina.

Supermjesec se javlja kad je Mjesec u točki najbližoj Zemlji tijekom svoje orbite i kad je vidljiv na noćnom nebu, poznatoj još kao i perigej. 

Kada se nalazi na udaljenosti od oko 362.000 kilometara od Zemlje, Mjesec se čini otprilike sedam 7 posto većim u usporedbi s tipičnim punim Mjesecom.

Osobitost ovog posebnog supermjeseca leži u njegovoj klasifikaciji kao "plavog supermjeseca". Prema izračunima umirovljenog NASA-inog astrofizičara Freda Espenaka, Mjesec će se nalaziti na udaljenosti od otprilike 355.000 kilometara. To ga pozicionira kao najsjajnije osvijetljeni mjesec cijele 2023. godine.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene