Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zamjena novčanica

Opskrbite se gotovinom ili pripremite kartice: Prije Božića većina bankomata neće raditi

Euro, bankomat
Euro, bankomat Foto: Getty Images
Početkom prosinca počinje prva faza prilagodbe bankomata na novu valutu. Od 1. siječnja većina bankomata trebala bi isplaćivati euro, a poznat je i datum kad će svi bankomati biti nakrcani novim novčanicama.

S 1. siječnja 2023. kuna odlazi u povijest, a nova valuta u Hrvatskoj službeno postaje euro

Pročitajte i ovo Edukacija o eurima - 6 MISLITE DA ZNATE SVE? Euro na kotačima: Znanje o euru možete testirati i u virtualnoj trgovini - krenula putujuća izložba o euru Prijelaz na dvojno prikazivanje cijena jedna je od većih promjena koju su trgovci primijenili u poslovanju Lidl donosi Dodatan posao za trgovce? Što sve donosi sad već obvezatno dvojno iskazivanje cijena

I na bankomatima će tim datumom građani u Hrvatskoj moći podizati eure, ali ne na svima. Tek 15. siječnja euri će biti dostupnim na svim bankomatima. Datumi su zacrtani planom o punjenju bankomata novim novčanicama.

Banke su s tvrtkom Payten, koja održava 50 posto ukupnog tržišta bankomata, dogovorile da 5. prosinca počinje njihova prilagodba na uvođenje eura, piše Jutarnji list. Kako objašnjavaju u Paytenu, u prvoj fazi konfigurirat će se 60 posto bankomata. Od trenutka kad njihovi tehničari na terenu krenu obilaziti i prilagođavati bankomate na isplate u eurima, oni više neće raditi. Građani tijekom prosinca na njima više neće moći podizati ni kune.

Kune će biti dostupne na onih 40 posto bankomata koji prelaze na euro u drugoj fazi prilagodbe, koji mora biti gotov do 15. siječnja. 

"Mi na terenu pripremamo cijelu mrežu bankomata za prelazak na euro, a banke zatim bankomate pune novčanicama eura. Otkad krenemo na teren 5. prosinca do kraja prosinca 60 posto mreže bit će spremno na prelazak na euro kako bi građani od 1. siječnja na bankomatima mogli dizati prve eure. Građanima će euri na bankomatima biti dostupni od 1. siječnja 2023. prema kriteriju regionalne pokrivenosti i učestalosti korištenja bankomata. Od 15. siječnja svi će bankomati u zemlji biti opskrbljeni eurima", objasnio je Mario Majcen, menadžer zadužen za ATM i POS mrežu u Paytenu.

Uz novčanice od 10 i 20 eura, u planu je postupno uvođenje isplate novčanica na bankomatima od 50 eura, a na pojedinim bankomatima i 100 eura.

Kartice ćemo bez problema peglati 

POS uređaji radit će cijelo vrijeme na svim prodajnim mjestima bez ikakvih prekida jer se oni prilagođavaju preko softvera na daljinu. 

Euro, bankomat Božić u svijetu - 8 Foto: DNEVNIK.hr

Bojazni da sustav neće funkcionirati u vrijeme kad se kartice najviše peglaju - ono blagdansko - nema, piše Jutarnji. 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene