Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smrdi, smrdi, užasno smrdi

Institut Ruđer Bošković o čudnom mirisu koji je uznemirio građane: "Proveden je interni nadzor..."

Ilustracija
Ilustracija Foto: Darko Tomas/Cropix
Neki su stanovnici posumnjali da bi izvor neugodnog mirisa u Zagrebu mogao dolaziti s obližnjeg Instituta Ruđer Bošković. Dobili smo njihovo očitovanje.

Nakon što su se stanovnici dijela Zagreba oko Srebrnjaka i Šalate uznemirili zbog neugodnog mirisa, počela su i nagađanja otkud on dolazi. Neki su posumnjali da bi izvor smrada zbog kojeg osjećaju mučninu i glavobolju mogao biti na Institutu Ruđer Bošković, provjerili smo ima li za to osnove. 

Na Institutu tvrde da kemikalije ne ispuštaju u sustav odvodnje i kanalizacije te da je i danas proveden nadzor kod njih koji nije utvrdio ništa sporno.

"Institut Ruđer Bošković sve kemikalije zbrinjava u skladu s internim Pravilnikom o zbrinjavanju svih vrsta otpada iz tehnološkog procesa i mulja iz procesa odvoda te u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani uznemireni Javila nam se Zagrepčanka koja je zbog smrada tražila pomoć liječnika: ''Čekamo što dalje''

Institut kemikalije ne ispušta u sustav javne odvodnje i kanalizacije, već zbrinjavanje kemikalija za potrebe Instituta provodi ovlaštena pravna osoba. Također, slijedom obveza iz gore navedenih propisa, redovito se, četiri puta godišnje, provodi analiza i ispitivanje otpadnih voda koju obavlja neovisni vanjski akreditirani laboratorij Škole narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar. Navedenim redovnim analizama nikada nije ustanovljena povećana koncentracija kemikalija, uključujući organska otapala.

Pročitajte i ovo Ilustracija Reagirao i inspektorat Što to tamo smrdi? Zagrepčani imaju mučnine, Grad poslao inspekciju na teren

Odjel zaštite na radu, zaštite od požara i zaštite od zračenja danas, 2. veljače 2024. godine, proveo je interni nadzor kojim nisu utvrđene okolnosti koje bi ukazivale na odstupanje od propisanih procedura zbrinjavanja ili na ispuštanje kemikalija u otpad", poručili su nam iz odnosa s javnošću Instituta Ruđer Bošković.

Iz nadležnih gradskih službi još nije stiglo objašnjenje misterioznog smrada zbog kojeg su nekih građani zatražili pomoć liječnika. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene