Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Dnevniku Nove TV

Odvjetnici optuženih bivših ministara otkrili kako su reagirali na optužnicu: "Nije to iznenađenje..."

Aktualno Galerija Nikola Mandić i Ivan Stanić Nikola Mandić i Ivan Stanić Foto: DNEVNIK.hr Optužnice - 4 Optužnice - 4 Foto: DNEVNIK.hr Optužnice - 3 Optužnice - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Optužnice - 2 Galerija 1/4 >>
Tri bivša ministra i jedan potpredsjednik Vlade prvi put u hrvatskoj povijesti našli su se pod teretom optužbi Uskoka. Reporterka Dnevnika Nove TV Josipa Krajinović razgovarala je s odvjetnicima Josipa Aladrovića i Tomislava Tolušića i pitala kako su oni reagirali na optužnicu.

Optužnice su dignute protiv bivših ministara Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Tomislava Tolušića i Borisa Miloševića. Odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić odgovarali su na pitanja reporterke Dnevnika Nove TV Josipe Krajinović.

"Nimalo ugodna situacija za bivše dužnosnike, nedostupni su danas za medije. Josip Aladrović mi je danas odgovorio da je bez komentara na sve", kazala je Krajinović i pitala odvjetnike kako su njihovi klijenti reagirali na optužnicu.

"Sasvim mirno i spremno. Nije to iznenađenje s obzirom na medijske napise. Spremni smo za daljnju obranu", kazao je Stanić, odvjetnik Tomislava Tolušića.

Mandić, koji brani Aladrovića kaže da je optužnica "prijelomni trenutak u kojem okrivljenik može nešto kontkretno govoriti u svoju obranu, to jest protiv navoda koje već 6 mjeseci pokušava utvrditi Uskok. Konačno je došao trenutak da se konkretno nešto kaže", rekao je i dodao kako se Aladrović smatra nedužnim.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Posjet Koprivnici Premijer Plenković o optužnici protiv bivših ministara: "Primio sam informaciju... Oni nisu teret Vladi"

"Nisu krivi", kažu odvjetnici za svoje klijente te ističu kako to pokazati činjenicama i dokazima.

"Pokazat ćemo da je riječ o neosnovanoj i ishitrnoj odluci, dokazat ćemo nevinost", kaže Stanić.

Koliko će biti problem priznanje Ane Mandac, zanimalo je reporterku. Mandac je bivša pomoćnica ministra koja je osuđena na zagrebačkom Županijskom sudu sporazumno na 10 mjeseci uvjetnog zatvora, uz rok kušnje od tri godine, nakon što je priznala krivnju za namještanje potpora prijateljima bivše državne tajnice Josipe Rimac u aferi Vjetroelektrane.

 

"Osoba koja se nađe u takvoj situaciji bira način obrane, stoji iza odluka koje se donosi. Ne želim komenitari druge, Tolušić je neivn i to će dokazati", rekao je Stanić.

Odvjetnici su se osvrnuli i na navode kako je optužnica protiv bivših ministara otežavajući faktor za Vladu. Kažu dovođenje Vlade u taj kontekst šteti njihovoj obrani i kako njihovi klijenti nisu ni prvi ni zadnji dužnosnici s visokih pozicija koji su optuženi i koji će dokazati svoju nevinosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SKANDAL BEZ PRESEDANA Oporba na nogama: "Optužnica protiv četiri bivša člana Vlade znači pad Vlade"

"Mislim da nije, odstupili su s pozicija i stavili se na raspolaganje tijelima", rekao je odvjetnik i dodao kako nije dobro skupljati političke poene na ovoj situaciji te istaknuo kako je predmet tek na početku, a optužnica još nije potvrđena.

"Dajmo ljudima priliku baer da kažu što misle", poručuje odvjetnik

Aladrovićev odvjetnik za kraj je kazao kako njegov klijent provodi puno više vremena s obitelji i da je to dobro, ali nije htio dalje komentirati privatni život bivšeg ministra. Na pitanje reporterke ima li Aladrović novaca da plati obranu, Mandić kaže da ima.

"Sud tek treba potvrditi optužnicu", zaključila je Krajinović.

Darka Horvata se kao prvookrivljenog tereti da je u vrijeme dok je bio ministar gospodarstva prije četiri godine mimo kriterija dodijelio bespovratna sredstva poduzetnicima i tvrtkama iz osobnog interesa i na poticaj suosumnjičenih Borisa Miloševića i Tomislava Tolušića te da je tako nezakonito dodijelio 2 milijuna i 600 tisuća proračunskih kuna. Josipa Aladrovića se pak tereti da je pogodovao pri zapošljavanju dvije osobe dok je bio na čelu zavoda za mirovinsko osiguranje. U ovom predmetu jedino je Horvat bio uhićen i proveo 10-tak dana u istražnom zatvoru. Uz bivše ministre, optužnica obuhvaća još četiri osumnjičena.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene