Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pljušte reakcije

Optužnica protiv četiri bivša ministra: "U Europi bi to značilo pad Vlade, u Plenkovićevoj Hrvatskoj nastavljamo stabilno kriminalno"

Aktualno Galerija USKOK USKOK Foto: DNEVNIK.hr USKOK podignuo optužnice protiv 4 bivša ministra - 2 USKOK podignuo optužnice protiv 4 bivša ministra - 2 Foto: DNEVNIK.hr USKOK podignuo optužnice protiv 4 bivša ministra - 1 USKOK podignuo optužnice protiv 4 bivša ministra - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Uskok je podignuo optužnicu protiv ministara, odnosno bivših članova Vlade: Darka Horvata, Josipa Aladrovića, Borisa Miloševića i Tomislava Tolušića.

Darka Horvata se kao prvookrivljenog tereti da je u vrijeme dok je bio ministar gospodarstva prije četiri godine mimo kriterija dodijelio bespovratna sredstva poduzetnicima i tvrtkama iz osobnog interesa i na poticaj suosumnjičenih Borisa Miloševića i Tomislava Tolušića te da je tako nezakonito dodijelio 2 milijuna i 600 tisuća proračunskih kuna. Josipa Aladrovića se pak tereti da je pogodovao pri zapošljavanju dvije osobe dok je bio na čelu zavoda za mirovinsko osiguranje. U ovom predmetu jedino je Horvat bio uhićen i proveo 10-tak dana u istražnom zatvoru. Uz bivše ministre, optužnica obuhvaća još četiri osumnjičena.

"Gospodin Horvat će zasigurno iskoristiti svoje pravo da odgovori na optužnicu, kad primimo optužnicu vidjet ćemo koja kaznena djela kako činjenično sastavljena se stavljaju na teret njemu", kazala je odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

"Milošević uopće nije razgovarao s Horvatom pa ga nije mogao ništa ni nagovarati. Nije nagovarao ni posredno preko Ane Mandac kako se to inkriminiralo nije nikog nagovarao nije nikog poticao", kaže odvjetnik Borisa Miloševića Anto Nobilo.

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković Posjet Koprivnici Premijer Plenković o optužnici protiv bivših ministara: "Primio sam informaciju... Oni nisu teret Vladi"

Podizanje optužnica glavna je tema i u saborskim hodnicima. Pita li se oporbu to je dovoljno za pad Vlade i nove izbore, pita li se premijera - ništa nije sporno.

"To je stav DORH-a sad ćemo ići dalje pa ćemo vidjet što će na kraju od toga svega biti", kaže premijer Andrej Plenković, a na pitanje koliki je to teret za Vladu, odgovara: "Pa nikakav. Nitko od njih više nije u Vladi".

"To je presedan. Četiri ministra u jednom danu optuženih za udruženi poduhvat, a nisu jedini. Imamo Kušćevića, Žalac, Josipu Rimac i onda će nam neko prodavat priču da o tome nije znao ništa", poručuje Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SKANDAL BEZ PRESEDANA Oporba na nogama: "Optužnica protiv četiri bivša člana Vlade znači pad Vlade"

"U svakoj normalnoj europskoj zemlji to bi značilo pad vlade i raspisivanje novih izbora, ali u Plenkovićevoj Hrvatskoj nastavljamo stabilno kriminalno", kaže Nikola Grmoja iz Mosta.

Više o cijelom slučaju donosi Dnevniku u 19. Reporterka Josipa Krajinović razgovarat će s odvjetnicima optuženih bivših ministara.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene