Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opasnost u županiji

Kad se pogled plaća - klizištem, a spavaća soba se odvoji od kuće: "Jedne je večeri to otišlo od zida..."

Aktualno Galerija Klizišta u Zagorju - 4 Klizišta u Zagorju - 4 Foto: DNEVNIK.hr Klizišta u Zagorju - 5 Klizišta u Zagorju - 5 Foto: DNEVNIK.hr Klizišta u Zagorju - 3 Klizišta u Zagorju - 3 Foto: DNEVNIK.hr Klizišta u Zagorju - 2 Klizišta u Zagorju - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Klizišta u Zagorju - 1 Galerija 1/5 >>
Sa svojih 400 klizišta i još toliko budućih Krapinsko-zagorska županija ne može se sama nositi. Vlada radi program za cijelu Hrvatsku koji će obuhvatiti popis i sanaciju postojećih i preveniranje novih klizišta.

Zagorski bregi polako se miješaju, pa se pogled sve češće plaća klizištem. Novih 200 klizišta otvorilo se nakon proljetnih kiša, tvrde u Krapinsko-zagorskoj županiji i pozdravljaju Vladin program koji će dati smjernice kućicama na brijegu.

"Ne stavljamo u prostorne planove zemljišta kao što su građevinske zone tamo gdje bi nam se mogla otvarati nova klizišta", kaže krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Proljetos se spavaća soba obitelji iz Škarićevog odvojila od ostatka kuće. "Jedne večeri je to otišlo od zida, pomaknulo se prema dolje uz škripu", rekla je Sunčana Bočkaj iz mjesta Škarićevo. Kazala je i kako se prepala i zato što je dijete bilo u kući.

Ali za državu malo veći problem su ceste.

Pročitajte i ovo Frane Barbarić Dvije afere O Barbariću Plenković ne želi, ali jednu stvar ipak odlučno negira

Klizišta još nisu popisana. Godine 2018., kaže resorni ministar, trebalo ih je sanirati 80. Sada trećina Hrvatske potencijalno klizi.

Pročitajte i ovo Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Devetero spašenih Reporterka Dnevnika Nove TV o novim detaljima potrage za nestalim osobama: "Dva kajaka izvučena su iz mora"

"To područje koje je najpogodnije za klizišta pogodio je potres, i petrinjski i zagrebački. Aktivnosti su umjesto u sanaciju klizišta usmjerene na obnovu imovine na tom istom području", kazao je ministar graditeljstva Branko Bačić, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.

Kako izgleda život na klizištu možete pogledati u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene