Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAZLIČITI DOBAVLJAČI

Smanjenje cijene neće svi osjetiti jednako: U ovom gradu stanovnici će od travnja uštedjeti samo tri kune na 100 prostornih metara plina

Plinski plamenik
Plinski plamenik DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Plinski plamenik Plinski plamenik Foto: DNEVNIK.hr Anica Adžić Anica Adžić Foto: DNEVNIK.hr Pojeftinjenje plina Pojeftinjenje plina Foto: DNEVNIK.hr Marko Blažević Marko Blažević Foto: DNEVNIK.hr +4 Brojilo Galerija 1/9 >>
Prirodni plin od prvog travnja pojeftinjuje za oko pet posto, i to za izravne potrošače HEP-a. Ušteda ostalih ovisit će o njihovim isporučiteljima plina.

Proljetne temperature nisu smanjile zimske račune za plin. "Sad smo dobili 1200, a inače 800, 700 kuna", tvrdi osječka umirovljenica Anica Adžić. Ipak, kako kaže, svako pojeftinjenje dobro dođe. Uštedu bi trebalo donijeti najavljeno smanjenje cijena. Prosječnom kućanstvu u Osijeku ostat će 250 kuna na godinu. Račune će smanjiti odluka HEP-a o nižoj veleprodajnoj cijeni prirodnog plina.

Pročitajte i ovo Proslava Nove godine u Hrvatskoj - 3 Radosan ulazak u Novu godinu Zabavni program, pjesma, veselje: Pogledajte kako su izgledali dočeci Nove godine širom Hrvatske Slika nije dostupna Jesenska pojeftinjenja Doznajte što bi sve na jesen trebalo pojeftiniti!

"Za građane Osijeka i onih koji opskrbljuje HEP Plin Osijek, za njih to definitivno znači smanjenje cijena u tom dijelu veleprodajne komponente, dok ostali opskrbljivači mogu samostalno donijeti odluku o iznosu cijene, s tim da HERA regulira najvišu dozvoljenu cijenu", objašnjava proces obračuna Marko Blažević iz HEP-a.

U gradovima koji plin dobivaju putem posrednika ušteda će biti simbolična. Dok će Osječanima pojeftiniti 5,2 posto, Splićani i Zadrani uštedjet će 1, a Riječani 0,93 posto. S 3 kune u džepu na 100 utrošenih prostornih metara prirodnog plina Rijeka će ostati među gradovima s najskupljim plinom.

I dok neki građani nemaju problem s time, nekima smeta što su drugačiji od drugih. "Ako je plin, trebao bi pojeftiniti svuda jednako", govori Predrag iz Rijeke.

Kritičan je prema pojeftinjenju bio i Josip Kukljan iz Građanske inicijative protiv skupog Energa. "Ovdje kod nas u Rijeci nažalost samo za jedan posto", kaže.

Korekcija cijena za većinu kućanstava ovisit će o jedinicama lokalne samouprave i tvrtkama koje plin kupuju na tržištu. Zagreb i Vukovar prikupljaju ponude. "Pozivamo možda i druge distributere uz ovog koji je već snizio cijene, ima ih 33 na području Hrvatske, da razmisle o ovom dijelu i da se na taj način rastereti budžet potrošača", pozvala je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.

Pojeftinjenje se najavljuje i za dosad najjeftiniji Slavonski Brod gdje se plin ove sezone plaćao 1000 kuna manje nego u Rijeci. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene