HEP je smanjio veleprodajnu cijenu plina za osam posto, pa se očekuje da će računi za plin pojeftiniti oko 20 kuna mjesečno, a profitirat će i oni koji imaju druge dobavljače plina.

Galerija


Računi za potrošnju plina u travnju mogli bi razveseliti građane jer je HEP smanjio veleprodajnu cijenu plina za 8 posto. To će zasigurno osjetiti Osječani, kojima će se računi godišnje smanjiti za 243 kune jer je njihov opskrbljivač upravo HEP.

Vezani članci Andrej Plenković Vlada oštro u borbi protiv radikalizacije: ''Govor mržnje nismo otkrili u ponedjeljak, ali granica je prijeđena'' Predsjednik RH Zoran Milanović Milanović (opet) raspalio po Plenkoviću, nije poštedio ni njegovu ministricu: "Žrtvovala se u maniri crnih udovica"

Računi ostalih građana također će se smanjiti, no koliko točno, ovisi o jedinicama lokalne uprave i samouprave.

"Veleprodajna komponentnost cijene umanjena je za 8 %. Regulatorna agencija odredila je 3 %, a mi smo našli prostora za dodatnih 5,2 %, s obzirom na kretanje cijena na svjetskim tržištima koje su u znatnom padu zbog geopolitičkih okolnosti", objasnio je pad cijene Marko Blažević iz HEP-a.

Ministar okoliša Tomislav Ćorić rekao je kako očekuje da će se smanjenje cijene plina prema opskrbljivačima u konačnici preliti i na kućanstva.

Dodao je kako je to još jedan doprinos povećanju životnog standarda te pozitivan iskorak prema rasterećenju građana. S njime se slaže i Andrej Plenković, koji je pohvalio uspjehe Vlade.

"Mislim da je to jako dobro, važno je je da idemo, da podižemo standard sugrađana, a to se najbolje postigne ako su im troškovi manji ili ako su im plaće veće. U ovom slučaju, s obzirom na to da su plaće veće u našem mandatu, dobro je da su i troškovi režija manji", zaključio je.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.