Obavijesti Video Pretražite Navigacija
riječ stručnjaka

"Djeca nisu ničim ugrožena jer im je roditelj LGBT orijentacije"

Dijete/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Dijete/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dijete/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Dijete/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Djeca/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Djeca u istospolnim zajednicama je tema o kojoj svi imaju mišljenje, ali mnogi o njoj malo znaju. Novi prijedlog Zakona o udomljavanju ne predviđa životnim partnerima da udomljuju djecu. Podsjećamo, životno partnerstvo do srpnja 2018. u Hrvatskoj je sklopilo 260 parova.

Možemo se prestati pitati bi li istospolnim parovima 'dali djecu', jer ta djeca su već tu.

Pročitajte i ovo Videopoziv 22.10.2023. Poziv Domagoja Mikića Deseteročlana obitelj živjela ilegalno u 26 kvadrata bez struje, tople vode i osnovnih potrepština: Zbrinuti su u manje od 24 sata nakon posjeta ekipe Dnevnika Nove TV Mlada hrvatska obitelj Udruga Obitelji 3+ Mladi par s četvero djece o problemima u sustavu: "70 posto moje plaće otići će na vrtić"

''Imam dijete s lezbijskim parom, a u Hrvatskoj imate puno duginih obitelji koje na različite načine, da li iz prijašnjih brakova, da li potpomognutom oplodnjom, tako da tu djecu imate već dugi niz godina'', kaže Danijel Martinović, koordinator udruge Dugine obitelji.

Znanstvenici s Instituta Ivo Pilar pitali su tu djecu kakav im je život. ''Ta djeca nisu ničim ugrožena što im je roditelj LGB orijentacije. Ono što ih čini drugačijima jest okolina. Te si obitelji vrlo često nevidljive, neprisutne u pravilnicima, u zakonima. Prisiljene su se donekle skrivati, uvijek biti na oprezu. To je ono što može negativno utjecati'', pojašnjava Maja Tadić Vujčić, psihologinja sa Instituta Ivo Pilar.

Da bismo više znali morali bismo ih pratiti dugi niz godina. ''To mi u našem istraživanju još nismo napravili. Međutim, istraživanja u Europi, u Americi, su dugi niz godina pratila djecu'',  kaže Tadić Vujčić. Ta su istraživanja pokazala da su djeca homoseksualnih roditelja onoliko homoseksualna, koliko i ona iz heteroseksualnih obitelji. Ne izgledaju i ne ponašaju se drugačije.

Pojedini građani smatraju da je u redu da homoseksualni parovi imaju djecu, ali ima i onih koji se s tim ne slažu.

''Stvarno se pokušava stvoriti taj dojam da postoji samo jedna ispravnost kod nacionalnosti, kod vjere, kod seksualne orijentacije'', kaže Martinović. Pa bi politika mogla bolje promisliti o Zakonu.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene