Obavijesti Video Pretražite Navigacija
natjecanje na FER-u

Okupili se mladi robotičari, šalju i važnu poruku: "Širite vidike, možda ćete saznati nešto što volite. Uljepšat će vam život"

Aktualno Galerija Natjecanje mladih robotičara - 4 Natjecanje mladih robotičara - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Natjecanje mladih robotičara - 3 Natjecanje mladih robotičara - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Natjecanje mladih robotičara - 2 Natjecanje mladih robotičara - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Natjecanje mladih robotičara - 1 Galerija 1/4 >>
Najmlađi znaju koja je veza između umjetnosti i robotike. Mladi robotičari iz cijele Hrvatske okupili su se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva kako bi podijelili svoje kreativne ideje.

"Cilj je da naučimo što više ljudi kako složiti Rubikovu kocku, uz svakakve alate tehnologije i zanimljive načine", rekla je Lucija Jancetić iz Kluba tehničke kulture Lipovljan za Dnevnik Nove TV. Mladi robotičari prepuni su ideja. Od robota koji obavljaju zadatke do izrade holograma.

"Prvo smo išli k profesoru fizike u našoj školi da nam malo objasni o tome i našli smo da najbolje da staklo bude na 45 stupnjeva da hologram uspijeva", objasnio je Ivan Mustač iz Američke internacionalne škole Zagreb.

Neki su već i osmislili gdje bi se njihov hologram koristio.

"On radi na principu korištenja optičke tehnike, koja podrazumijeva da se zraka i objekt sijeku pod kutom, a ne preklapaju. moglo bi se staviti u nekim muzejima gdje neke stvari se ne mogu prikazivati, u nekim kazalištima, kinodvoranama", dodao je Noa Varga Pasarić iz Udruge Regoč.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Mirovna konferencija Politička elita okupila se u Münchenu, reporterka Dnevnika Nove TV doznala detalje sastanka: "Zelenski je uputio poziv Trumpu..."

I tako su povezali robotiku i umjetnost. Upravo to je tema ovogodišnjeg STEM natjecanja. Oko 250 učenika iz cijele Hrvatske došlo je prezentirati ono na čemu vrijedno rade, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

"Ono što je super uz sve vještine koje ovdje razvijaju, zapravo se i usmjeravaju u zanimanje kojim će se jednog dana htjeti baviti", komentirala je Ana Sović Kržić, predsjednica Hrvatskog robotičkog saveza.

Mentori kažu da je rad s djecom danas izazovan. "Ali nije nemoguće. Možda je malo teže jer se treba više posvetiti, uložiti više truda jer, nažalost, malo su drukčija vremena", dodala je Anita Nikić, učiteljica informatike u Osnovnoj školi Krune Krstića Zadar.

"Smatram da je vrlo važno da djeca izuzev klasičnog gledanja u ekran imaju i ovakav način educiranja, učenja programiranja, koji se bitno razlikuje od onoga što rade klasični informatičari", naglasio je Krešimir Dalenjak, mentor iz Lipovljana.

Pročitajte i ovo Tomislav Horvatinčić stigao u jednu od poznatijih pulskih konoba - 2 služi kaznu u Valturi FOTO Kamere snimile Horvatinčića na slobodi, bio je u društvu ženske osobe

Iako se natječu, jedni od drugih puno i uče.

"Djecu ne možemo naučiti nešto novo što već sami nisu naučili, programiranju, sklapanju dijelova. Ako mi mentori uspijemo kroz timski rad pokazati njima zajedništvo, onda je uspjeh ovdje", istaknuo je Tomislav Poljak, mentor iz Udruge Regoč.

Mladi robotičari imaju važnu poruku. "Širite vidike, možda ćete saznati nešto što volite. Ja sam puno novog saznao o glazbi koju prije nisam slušao. Jednostavno, uljepšat će vam život", rekao je za kraj Tin Matešin iz Udruge Gradionica.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene