Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zanimljivi podaci

Ministarstvo objavilo tko sve želi cjelodnevnu školu: Iz jedne županije nije stigla niti jedna prijava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Javni poziv za eksperimentalni program cjelodnevne škole prijavilo se ukupno 68 osnovnih škola, najviše njih u Osječko-baranjskoj županiji, a popis odabranih škola bit će objavljen početkom idućeg tjedna, izvijestilo je u ponedjeljak Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, prijavilo se 68 matičnih osnovnih škola, odnosno zajedno s područnim školama koje neke od njih imaju, ukupno 183.

Iz Osječko-baranjske županije prijavilo se 13 škola, no nijedna se nije prijavila iz Istarske županije.

Po šest škola prijavilo se iz Splitsko-dalmatinske i Vukovarsko-srijemske županije, po pet ih se prijavilo iz Karlovačke i Sisačko-Moslavačke, po četiri iz Virovitičko-podravske i Varaždinske županije, a tri iz Koprivničko-križevačke županije.

U Zagrebu su se prijavile dvije škole, kao i u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Krapinsko-zagorskoj i Ličko-senjskoj županiji, a po jedna škola prijavljena je iz Međimurske, Primorsko-goranske, Šibensko-kninske, Zadarske i Zagrebačke županije.

Model cjelodnevne škole sastoji se od četiri odgojno-obrazovna programa - programa nacionalnog kurikuluma, odnosno obavezne i izborne nastave (A1), programa potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja (A2), izvannastavnih aktivnosti (B1) i izvanškolskih aktivnosti (B2).

U programima A1 i A2 sudjelovali bi svi učenici i u školi bi, ovisno o rasporedu, učenici razredne nastave boravili do 14 sati, a učenici predmetne nastave prosječno do 15 sati.

Nakon obavezne nastave za sve učenike slijede aktivnosti izbornih programa za dio učenika.

U e-savjetovanju četiri eksperimentalna kurikuluma

Uz povećanje satnice nekih predmeta, poput hrvatskoga i matematike od prvog do osmog razreda, likovnog i glazbenog od prvog do četvrtog, tjelesnog u četvrtom, geografije u petom te tehničkog u šestom, uvode se i novi.

Tako se kao alternativa vjeronauku od prvog do osmog razreda uvodi predmet Svijet i ja, a učenici od prvog do četvrtog razreda dobit će predmet Praktične vještine.

Od prvog do osmog razreda kao obavezan uvodi se predmet Informacijske i digitalne kompetencije. Predmet priroda i društvo u nižim razredima razdvaja se na dva predmeta - Društvo i zajednica te Prirodoslovlje, a taj će predmet osnovnoškolci slušati do šestog razreda.

Eksperimentalne kurikulume za predmete Prirodoslovlje, Informacijske i digitalne kompetencije, Društvo i zajednica te Praktične vještine ministarstvo je u ponedjeljak uputilo u javno savjetovanje.

Pročitajte i ovo Ilustracija 50 škola eksperimentalno Od jeseni cjelodnevna škola: Pogledajte koji su novi predmeti uvedeni i do koliko će sati trajati nastava

Pročitajte i ovo Zgrada SDP-a Hrvatska već ima uhodane modele SDP o cjelodnevnoj nastavi: "Bez podrške zbornice, ovakva značajna reforma nije moguća ni ostvariva"

Svi zaposlenici eksperimentalnih škola dobit će mjesečno uvećanje osnovne plaće od 5 posto. Razrednici će dobiti i dodatak u iznosu od pet posto, a predviđeni su i dodaci za nastavnike koji sudjeluju u programima A2 i B1.

Ukupan maksimalni iznos dodataka na osnovnu plaću unutar eksperimentalnog programa može iznositi do 25 posto mjesečno. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene