Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Dan velikih planova"

Svatko na svoju stranu: Ministar Horvat tvrdi da će nam stopa rasta biti 5 posto, poduzetnici odgovaraju: "Stiže recesija"

Nova gospodarska kriza je pred vratima! Moglo se to čuti od poduzetnka na Liderovoj konferenciji "Dan velikih planova". Dok gospodarstvenici strahuju od pada BDP-a u 2020., ministar Horvat kao da živi u drugoj državi. Poslao je poruke koje podsjećaju na one, koje je u vrijeme Milanovićeve vlade, davao Branko Grčić.

Ministar gospodarstva i poduzetnici sudjelovali su u srijedu na Liderovoj konferenciji „Dan velikih planova“. No sudeći po izjavama koje su davali, kao da nisu bili na istom događaju.

Darko Horvat tvrdi da je Hrvatska i dalje država u kojoj se može ostvariti san.

„Ako današnji dan ne nudi perspektivu onda se ja pitam kada smo u proteklih 15 godina imali veću perspektivu. Mi u Vladi imamo jasnu sliku što treba napraviti da bi u Hrvatskoj stopa gospodarskog rasta bila od 5 posto“, rekao je Horvat.

Iz Udruge poslodavaca poručuju kako Vlada još nije postavila temelje za dugoročno veće stope rasta.
„Zato ćemo mi i sljedeće godine biti sretni s rastom od 2 do 3 posto, ako ga bude. Kažem ako, jer ulazimo u razdoblje povećane nesigurnosti, sve snažnijih najava i naznaka novog vala recesije“, rekla je Gordana Deranja, predsjednica HUP-A

Da je kriza blizu, potvrđuju i međunarodni konzultanti. Imaju savjet i za Vladu.

Recesija stiže. Svi, i Vlada i gospodarstvenici moraju investirati i postati unaprijed otporni na recesiju. Savjeti za Vladu su najprije poboljšati javni sektor, javnu aktivnost, poboljšati kvalitetu i smanjiti cijenu javnih usluga“, rekao je David Chinn, iz konzultantske kompanije McKinley.

Ministar pak tvrdi da se država ne može sto posto pripremiti za recesiju.

“Niti hrvatski građani, niti hrvatski poduzetnici, niti lokalna i centralna država neće biti spremni za recesijski proces. Možemo biti spremni jedino ublažiti njegove efekte i to je upravo intencija ove Vlade“, kaže Horvat.

Sindikati upozoravaju kako Vlada ni 2008. godine nije bila spremna za krizu. Kažu kako se susprezalo od potrošnje te su se rezale plaće. Strahuju da će poslodavci i država ponovno učiniti isto.

„Taj je strah je više nego opravdan jer mi se čini da u većini slučajeva najveći dio poslodavaca nije ništa naučio od protekle krize“, kazao je Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Dok se sindikati i radnici boje da bi kriza mogla rezultirati novim otkazima, ministar Horvat najavljuje da će do kraja godine izmijeniti Zakon prema kojem bi investicije za visoke tehnologije i robotizaciju bile moguće i bez novih zapošljavanja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene