Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Brani se sa slobode

Odvjetnik kirurga osumnjičenog za primanje mita: "Snimka ne bi trebala biti dio spisa, radi se o nezakonitom dokazu''

Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Liječnik će se braniti sa slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Liječnik će se braniti sa slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Liječnik će se braniti sa slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Liječnik će se braniti sa slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Foto: DNEVNIK.hr Liječnik će se braniti sa slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Liječnik će se braniti sa slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Operacijska dvorana, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Liječnik će se braniti sa slobode (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/5 >>
Liječnik splitskog KBC-a, koji je uhićen jer ga se tereti za primanje mita, pušten je nakon ispitivanja da se brani sa slobode. Demantirao je da je napravio bilo kakav propust. Što se točno dogodilo, pokušat će utvrditi i Ministarstvo zdravstva koje šalje inspekciju u bolnicu u ponedjeljak. Oglasile su se i udruge liječnika, njihova komora, ali i Udruga za promicanje prava pacijenata.

Svoju obranu splitski liječnik pripremat će na slobodi. I pokušati dokazati da nije primio mito.

Pročitajte i ovo Praznik rada na Bundeku zabava od jutra FOTOGALERIJA Grah, glazba i roštiljanje: Građani širom zemlje slave Praznik rada Radovi u Vukovarskoj ulici u Splitu Krive građevinske radove FOTO Velika rupa u centru Splita: Građani strahuju od urušavanja žile kucavice grada

"Osobito je netočna činjenica da je ovdje bilo od strane okrivljenog na bilo koji način otezanje s operacijom", rekao je Vinko Ljubičić, odvjetnik osumnjičenog liječnika.

Ova priča, objavljena u emisiji Provjereno, šokirala je javnost. O svemu je progovorila Ljubica Adžaip koja tvrdi da je liječniku dala 3000 eura kako bi njezin suprug bio operiran, što je čekao tri tjedna. Na kraju je preminuo. Ljubica je nakon toga tražila novac natrag i pritom tajno snimala razgovor s liječnikom.

"Snimka o kojoj se govori ne bi trebala biti sastavni dio spisa, jer to se radi o primjeru nezakonitog dokaza, to je moje osobno mišljenje, a što će biti dalje pokazat će tijek postupka", dodao je Ljubičić.

Unutarnji nadzor u KBC Split krenuo je u petak, a u ponedjeljak im dolazi i inspekcija ministarstva zdravstva.

"Ojačana za neovisne stručnjake kardiologe i kardiokirurge pa ćemo vidjeti je li bilo stručnog propusta, naravno policija će proučiti koruptivni dio", rekao je ministar zdravstva Kujundžić. 

Hrvatska liječnika komora najstrože osuđuje primanje mita. Oni mogu pokrenuti disciplinski postupak, a kada se utvrdi krivnja - odlučivat će se i o sankcijama.

"Može biti ukor, može biti trajno ili privremeno oduzimanje licence. Otkako moje povjerenstvo ima mandat mi nismo još to imali. A prije znam za jednu situaciju gdje je bilo privremeno oduzimanje licence", rekla je Lada Zibar. 

Da su sankcije rijetke govori nam i udruga prava pacijenata. Jer i dojave o primanju mita su rijetke, i uglavnom anonimne.

"Zato smo pokrenuli jednu kratku anketu, koja je anonimna, gdje svatko može prijaviti kome je dao novac, tko ga je dao, u kojoj ustanovi i u kolikom iznosu. Tako da ćemo moći vidjeti o kojem se broju radi", komentirala je slučaj Jasna Karačić uz Udruge pacijenata. 

Ljubica koja tvrdi da je dala mito, u emisiji Provjereno rekla je da je to bio naputak medicinske sestre. Sindikat medicinskih sestara kaže nam da je bilo kakva uključenost neprihvatljiva, a za isti odjel u splitskoj bolnici, već je bilo anonimnih prijava.

"Uvijek treba provjeriti pozadinu priče, tko sve stoji iza i tko sve sudjeluje. Je li moguće da se to zna i da je već uhodana špranca? Moguće je, naravno da je moguće s obzirom da se priča širi godinama, ali tek sad je netko imao hrabrosti iznjeti javno", dodala je Karačić. 

Iz Udruge bolničkih liječnika osuđuju ponašanje svog kolege i poručuju kako za tako nešto nema opravdanja - u kakvim god uvjetima liječnici radili.

"Mislimo realno da imamo premale plaće za onaj posao koji radimo, radimo preko dva milijuna prekovremenih godišnje, nosimo zdravstveni sustav na svojim leđima, no mala plaća, manja plaća, neadekvatna plaća ne može biti bilo kakvo moralno opravdanje da se uzima novac", rekla je Ada Barić iz HUBOL-a. 

Za primanje mita prijete i zatvorske kazne i do deset godina. Koji je sada status liječnika i hoće li nastaviti normalno raditi, u splitskoj bolnici nam nisu znali reći. Odlučit će u ponedjeljak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene