Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAVJETI I PREPORUKE

Kupanje mnoge veseli, ali opreza nikad dosta: Roditelji pogotovo trebaju pripaziti na jednu stvar

Ilustracija - 5
Ilustracija - 5 Foto: Getty Images
Ljeto donosi svu silu omiljenih aktivnosti u moru i vodi, posebno djeci - kupanje, plivanje, ronjenje... Ali i veliku opasnost. Utapanje je među 10 vodećih uzroka smrti u djece i mladih. Djeca stoga moraju biti pod stalnim nadzorom, a i odrasle je dobro podsjetiti na neke stvari.

Utapanje je treći vodeći uzrok nenamjernih ozljeda u svijetu s udjelom od sedam posto u skupini ozljeda. U svijetu godišnje od utapanja smrtno strada gotovo 240.000 osoba. U Hrvatskoj je u posljednjem desetljeću od slučajnog utapanja godišnje u prosjeku umiralo oko 90 osoba, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Pojedine skupine izložene su povećanom riziku od utapanja:

  • mala djeca
  • neplivači
  • osobe muškog spola
  • osobe koje boluju od određenih kroničnih bolesti
  • osobe koje su konzumirale alkohol
  • osobe koje se kupaju u rijekama i jezerima

Ljeto je tek počelo, temperature mame u more i vodu, a sigurnost je potrebna više nego ikada. Stoga nije na odmet podsjetiti na HZJZ-ove preporuke za povećanje sigurnosti u vodi.

Pročitajte i ovo Ilustracija TRANSFUZIJA LJUBAVI Jedna doza može spasiti čak tri života, a jedini izvor toga lijeka je čovjek: ''Darivatelji krvi vraćaju vjeru u ljude''

Ilustracija - 5 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Stalan nadzor djece u vodi

Manja djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode - svega nekoliko centimetara visine, u kratkom vremenskom razdoblju.

Trebaju biti pod stalnim nadzorom, čak i pri kupanju u kadi i malim, plastičnim bazenima. Stalan nadzor roditelja ili drugih odraslih osoba jedno je od osnovnih pravila sigurnosti i prevencije utapanja male djece.

Zaštita prilaza bazenima i kontejnerima za vodu

Djeci je potrebno onemogućiti slobodan pristup bazenima, kontejnerima s vodom i drugim izvorima vode. Bazeni trebaju imati dovoljno visoke zaštitne ograde.

Sigurnosni poklopci na kontejnerima s vodom, bunarima i drugim sličnim mjestima trebaju biti zaključani i osigurani od pristupa djece. U dvorištima u blizini kuća ne smiju se ostavljati kontejneri ili veće posude koje se mogu napuniti vodom.

 

Svladavanje vještine plivanja

Naučeno plivanje smanjuje rizik utapanja kod male djece za 88 posto. Djecu koja su završila obuku plivanja potrebno je i dalje stalno nadzirati i pomagati u svladavanju i usavršavanju plivanja.

Osim škola i tečajeva plivanja za djecu organiziraju se i tečajevi plivanja za odrasle. Odrasle osobe koje nisu dobri plivači trebaju se kupati u plitkom dijelu i pod nadzorom drugih iskusnijih plivača.

Pročitajte i ovo Jako puno Hrvata uopće ne zna plivati - 3 Nedostatak infrastrukture Više od pola djece u Hrvatskoj ne zna plivati! Ministarstvo to želi promijeniti, no nema novca niti bazena…

Nošenje sigurnosnog prsluka

Djeca koja ne znaju plivati trebaju nositi sigurnosni prsluk primjeren njihovoj dobi, visini i težini te biti pod stalnim nadzorom.

Mogu koristiti i sigurnosne pojaseve ili rukavice, no prilikom njihove upotrebe potreban je dodatan oprez jer ne pružaju visok stupanj sigurnosti kao prsluk.

Sigurnosni prsluk se preporučuje prilikom vožnje na čamcima ili drugim plovilima kod svih osoba, djece i odraslih.

Kupanje u rijekama i jezerima pod posebnim oprezom

Kupanje u rijekama i jezerima treba biti pod povećanim oprezom zbog mutne vode, često neravnog dna i iznenadnih prijelaza u dubinu te struja i virova.

Poznavanje mjera sigurnog ponašanja u vodi

Kupanje i plivanje osim zabave, nose i rizik od utapanja. Stoga svi trebaju usvojiti mjere sigurnog ponašanja u vodi:

  • ulaziti postupno u vodu
  • plivati u društvu
  • ne skakati u vodu, posebno ne skokom na glavu
  • ne zadržavati dugo dah pod vodom

Preporuka je da se ne ulazi u vodu odmah nakon obroka, već najmanje dva sata nakon jela.

Oprezno ronjenje

Prilikom ronjenja na dah ne smije se predugo zadržavati dah niti hiperventilirati (ubrzano forsirano disati) prije uranjanja. Potrebno je poznavati i primjenjivati osnovna pravila sigurnog ronjenja. Treba uvijek roniti u paru.

Ilustracija - 5 Ilustracija - 4 (Foto: Getty Images)

Plivanje pod posebnim oprezom za osobe koje boluju od kroničnih bolesti

Osobe koje boluju od kroničnih, posebno srčanih bolesti te dijabetesa i epilepsije trebaju se pridržavati uputa liječnika o ponašanju za vrijeme ljetnih vrućina i uzimati preporučenu terapiju.

No treba znati i da neki lijekovi mogu dovesti do nuspojava koje mogu povećati rizik od utapanja. Osobe koje boluju od epilepsije trebaju se u pravilu kupati u društvu drugih osoba pod posebnim oprezom.

Izbjegavanje konzumacije alkohola

Alkohol povećava rizik od utapanja zbog velikog broja negativnih utjecaja uključujući poremećaj svijesti, smanjenje kontrole rasuđivanja, smetnje u motoričkoj koordinaciji te brojne druge promjene u ljudskom organizmu.

Ilustracija - 5 Ilustracija - 2 (Foto: Getty Images)  

Poznavanje osnovnih mjera spašavanja i oživljavanja

Osoba koja se utapa može potopiti i tako ugroziti i drugu osobu, uključujući i najbolje plivače, stoga se preporučuje da se spašavanje, ako za to postoje uvjeti, prepusti osobama koje su obučene za to. Ako takvih osoba nema u blizini, osobi koja se utapa treba pristupiti s oprezom.

Dobro je prilikom spašavanja koristiti pomoćna sredstva poput pojasa za spašavanje i slično. U slučaju potrebe, treba što prije započeti s osnovnim mjerama oživljavanja i pozvati hitnu medicinsku pomoć.

Pročitajte i ovo Pružanje prve pomoći dobro je znati VIDEO Netko se u vašoj blizini opekao, krvari ili se guši? Ovako mu možete spasiti život

Da bi se izbjegli tragični i nepoželjni događaji, i policija savjetuje i upozorava da je potrebno pridržavati se još nekih preporuka radi sigurnosti u vodi.

Koristite uređena kupališta pod nadzorom

Ponajprije apelira da građani za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi.

Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove i usjeke i često mijenjaju svoj tok. Jezera imaju nagle promjene dubine i temperature, odnosno, temperatura je u jezeru na površini toplija, a u dubini je hladnija.

Velik problem kupačima ponekad predstavlja i raslinje o koje se zapletu pa se zbog panike do koje može doći, mogu i utopiti. Također, vrebaju i brojne druge nepredvidive posljedice, poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja na glavu.

  Ilustracija - 5 Ilustracija - 1 (Foto: Getty Images)

Savjeti za sigurno kupanje

  • prilikom izbora plaža, odaberite plažu koja je ograđena sa morske strane plutačama koje predstavljaju psihološku granicu i označavaju prostor gdje je kupanje dozvoljeno
     
  • ako plaže nisu osigurane plutačama, ne plivajte na udaljenosti većoj od 100 metara od obale
     
  • koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba
  • ne plivajte na prostorima koji inače predstavljaju plovni put (između otoka)
  • ne skačite u more sa stijena i drugih mjesta koja nisu uređena za skakanje ili je skakanje zabranjeno

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DANAK ADRENALINU Niz kobnih skokova u more u Istri i ovoga ljeta: Dosad je spašeno 12 osoba, ali posljedice će imati cijeli život

  • prilikom kupanja pratite uvjete na moru, posebice ako se kupate na stjenovitim plažama, gdje nailazak valova može dovesti do ozljeđivanja kupača
     
  • u slučaju velikih valova, ne izlazite na otvoreno more i ne udaljavajte se daleko od obale
     
  • ne izlažite se predugo jakom suncu i ne ulazite u hladnu vodu vrući
     
  • roditelji, ako koristite plaže gdje nije osiguran ulazak u more, obavezno budite uz svoju djecu kako se ne bi ozlijedila pri ulasku u more
     
  • ne plivajte u susret motornim čamcima, brodovima, gliserima i vodenim skuterima
     
  • ako u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć, pozovite policiju na 192

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene