Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SNALAŽLJIVI STOČARI

I njima je vruće pa im pale ventilatore: "Proizvodnja im je optimalna pri temperaturi od 5 do 10 stupnjeva"

Preuranjeno ljeto osim što stvara problem ljudima, smeta i nekim životinjama. Stočari se snalaze na razne načine kako bi doskočili ekstremnom temperaturnom skoku. Novinarka Dnevnika Nove TV Matea Drmić ima detalje.

30 celzijevih stupnjeva je šok za ljude, ali i za krave. Kako bi olakšao nepodnošljivo visoke temperature govedima, stočar Branko Kolar pali ventilatore. "Ukoliko temperature odu znatno iznad 15 stupnjeva u objektu onda kreće ventilacija", kaže. 

Čini sve kako bi zadovoljio potrebu svojih 200-tinjak goveda te doskočio padu proizvodnje mlijeka. "Ne vole visoke temperature, njihova proizvodnja je optimalna pri temperaturi od 5 do 10 stupnjeva", otkriva. 

Velike temperaturne razlike osjete i svinjogojci zbog čega uz ventilatore svinjama daju dodatne vitamine.

Pročitajte i ovo Sara Duvnjak i Josipa Galić - 2 Humanitarni cilj Za popularnu utrku startnina više nema: "Dobre vijesti su da svi još uvijek mogu sudjelovati"

Pročitajte i ovo Polje uljane repice Nezadovoljni su Stroga zakonska regulativa koči uzgoj popularne poljoprivredne kulture: Poljoprivrednici moraju ispuniti cijeli niz obveza...

"To su u biti vitamini malo za dizanje imuniteta, bolji apetit, na taj nacin ublazimo i smanjimo taj neki rizik", kaže stočar Mirko Kolić

"Bronhoplomonija, kašalj, upale pluća, svaka promjena vremena nije dobra. Tu se dogodi jedan dio uginuća", napominje. 

Farmeri ne pamte ovako topao početak proljeća i nadaju se da će se toplo vrijeme malo pritajiti kako bi se farme i proizvodnja vratili u normalu.

Više pogledajte u videoprilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene