Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kisele kiše

Koliko je opasna vulkanska erupcija na Islandu za Hrvatsku? "Ako zrak otputuje negdje drugdje, onda neće biti štete"

Aktualno Galerija Onečišćeni zrak - 1 Onečišćeni zrak - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Onečišćeni zrak - 2 Onečišćeni zrak - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Onečišćeni zrak - 3 Onečišćeni zrak - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Onečišćeni zrak - 4 Galerija 1/4 >>
U Hrvatskoj je posljednjih nekoliko dana došlo do porasta koncentracije onečišćenja zraka.

Situacija s onečišćenim zrakom uobičajena je za ovaj dio godine jer zima, magla, grijanje i pojačan promet doprinose porastu. Treba napomenuti kako se koncentracija mijenja iz sata u sat i na nju utječu razni čimbenici.

Ipak, ono što mnoge zabrinjava jest moguć dolazak kiselih kiša nakon erupcije vulkana na Islandu.

''Sve ovisi hoće li taj zrak koji je bogat tvarima koje su eruptirale, doći do naših područja. Ono što bi se moglo očekivati ako dođe do naših područja zajedno s oborinom, mogla bi kiša biti kiselija nego inače jer vulkani emitiraju i sumporov vodik i sumporni dioksid. Ako zrak otputuje negdje drugdje, onda neće biti štete'', objasnila je Zvjezdana Bancetić Klaić s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pročitajte i ovo Policija u Pragu nakon pokolja Tragedija u Češkoj VIDEO U pokolju u Pragu ubijeno najmanje 14 osoba, izlaze novi šokantni detalji o napadaču: Prije masakra je ubio još nekoliko ljudi, među njima i bebu?

Pročitajte i ovo Tena Stipanović Nedoumice oko svinjokolje I nakon zelenog svjetla nekima je crveno: "One rastu, hrane je sve manje... Božić je tu, mi niti imamo Božića, niti blagdana"

Vulkanska aktivnost na Islandu se smanjuje. Dobre su to vijesti znanstvenika nakon što su preletjeli područje. Tokovima lave pada intenzitet, a pada i zabrinutost da bi u zračnom prometu mogao nastati kaos zbog vulkanske prašine. Ovotjedna erupcija, koju su tektonske aktivnosti nagoviještale dva mjeseca, otvorila je pukotinu od četiri kilometra.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene