Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi brojevi, druga metoda

Kad izađu crne brojke u javnost Vlada viče: Promijenili smo metodologiju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Nova metodologija' uskoro bi mogla postati izgovor za sve nepravilnosti ili neželjene brojke u Hrvatskoj.

Od početka srpnja 1,6 milijuna kućanstava u Hrvatskoj skuplje plaća struju. Iz ministarstva gospodarstva poručuju - struja ne poskupljuje, promijenit će se računi.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Krešendo: Jadranka Kosor, Vesna Pusić i Hrvoje Krešić KREŠENDO HRVOJA KREŠIĆA Pikanterije i političke izdaje: "Složila mi se slika da su ga imali u šaci, moj muž je zamalo pao u nesvijest"

'Nije točno da je cijena električne energije poskupila. Od 30.lipnja 2008. godine bila je na snazi Odluka o provedbi mjera za ublažavanje porasta cijena električne energije građanima i kućanstvima kojom se subvencionirala cijena električne energije za određene kategorije kupaca. Vlada RH nije produžila navedenu Odluku što znači kako će se za određene kategorije kupaca promijeniti računi za električnu energiju za iznos subvencije koje je bio i naznačen na računima kao 'potpora građanima i kućanstvima'', stoji u priopćenju Ministarstva.

'Nova metodologija' i popis stanovništva

Prošlog tjedna Državni zavod za statistiku objavio je preliminarne rezultate novog popisa stanovništva u Hrvatskoj, prema kojima nas ima 4.290.612. Po službenim rezultatima popisa stanovništva koji je bio proveden od 1. do 15. travnja 2001. godine, Hrvatska je tada imala ukupno 4.437.460 stanovnika, tako da bi usporedbom tih podataka ispalo da je Hrvatska u 10 godina izgubila 146.848 stanovnika.

No, Hrvatska nije izgubila stanovnike, poručili su iz DZS-a i ministarstva, radi se o novoj metodologiji. 'Ti podaci nisu usporedivi s rezultatima popisa stanovništva 2001. godine jer je u međuvremenu metodologija popisivanja usklađena s međunarodnim standardima', istaknuo je Ivan Kovač, ravnatelj DZS-a. Iste riječi ponovili su i u Ministarstvu gospodarstva.

'Nova metodologija' i nezaposlenost

Metodologija je bila kriva i za broj nezaposlenih u izvještaju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u veljači. Tada se na udaru kritika našao ministar Đuro Popijač jer u HZZ-ovom izvještaju nigdje nije bilo brojkom navedeno koliko je nezaposlenih. Kada se sve zbrojilo došlo se do broja od 334 tisuće nezaposlenih.

'Da je Vlada skrivala broj nezaposlenih, naravno, nije točno niti je bilo kakva namjera postojala hrvatske Vlade niti bilo koga u Vladi da skriva bilo što. Ako govorite o razini nezaposlenosti, ja ću i ovdje izreći taj podatak, koji je i napisan i koji se jako dobro može iščitati iz podataka koji se iz nekog razloga potcjenjuju. Dakle, stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj je 12,6 posto. To je metodologija po kojoj cijeli svijet računa stopu nezaposlenosti, to je metodologija UN-a i to je metodologija po kojoj se i u Hrvatskoj prati stopa nezaposlenosti. No međutim, ono što vi govorite da je nezaposlenost, to je broj evidentiranih na Hrvatskom zavodu', bio je izjavio Popijač u Dneviku Nove TV.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene