Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem zbog novog zakona

Sve više gradova proglašava sajamski dan: Na Veliku Gospu radit će štandovi i kiosci

Domaći proizvodi
Domaći proizvodi Foto: Getty Images
Grad Crikvenica je 15. kolovoza proglasio sajamskim danom da bi se na blagdan Velike Gospe moglo normalno raditi.

Na stranicama Grada Crikvenice objavljeno je da je gradonačelnik Damir Rukavina donio odluku o proglašenju sajamskog dana na području grada, kojom se dan 15. kolovoza 2023. proglašava sajamskim danom.

"U svrhu obilježavanja Dana grada i duge tradicije održavanja sajma na Velu Gospu, gradonačelnik Grada Crikvenice donio je Odluku o proglašenju dana 15. kolovoza 2023. sajamskim danom", stoji u priopćenju.

"Odlukom je omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao sastavni dio prigodnih manifestacija i sajamskih događanja. Takve prigodne prodaje mogu započeti u 8 sati i završiti do 24 sata", dodaje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija iz Düsseldorfa za London "Stjuardesa me gledala kao da sam luda": Žena pokupovala sav kikiriki i masno ga platila, ali nije imala drugog izbora

Pročitajte i ovo Ilustracija Posljednja večera Skuhala večeru za obitelj, troje ljudi je umrlo! "Nisam učinila ništa. Voljela sam ih"

Ovom odlukom gradonačelnik je doskočio zabrani rada trgovina na državne praznike jer se proglašenjem sajamskog dana ili manifestacije može raditi normalno.

Domaći proizvodi Pulska Arena (Foto: Natasa Sundara/Cropix)

Osim Crikvenice, i gradonačelnik Pule Filip Zoričić donio je u srijedu Odluku o proglašenju 15. kolovoza sajamskim danom na području toga grada, javlja Hina.

Pročitajte i ovo Ilustracija nadala se nečem drugom VIDEO Neočekivan ulov gradonačelnice: Lovila jastoge pa u nevjerici gledala što je izvukla

Prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događanja i javnih manifestacija može započeti u 8 sati i završiti do 24 sata, stoji u Odluci.

Prema Zakonu u trgovini blagdanima i praznicima zabranjen je njihov rad. No, postoje i iznimke koje se odnose na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na malo i prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima i klupama na tržnicama na veliko, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama te prodaju putem automata i prodaju na daljinu.

Pročitajte i ovo PR Oglas Natjecanje najboljih barista godine

Tome su se za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, 5. kolovoza dosjetili na Hvaru te su proglasili sajamski dan.

Osim Pule sajamski je dan za 15. kolovoza proglasio i Umag.

"U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti, dan 15. kolovoza proglašava se danom Umaškog ljetnog sajma.Za vrijeme održavanja sajma, prigodna prodaja kao sastavni dio događanja na području grada može se obavljati u vremenskom razdoblju od 7 do 22 sata", poručili su iz Umaga.

Nakon Pule i Umaga, kako se neslužbeno može čuti, o donošenju takve odluke razmišljaju još neki gradovi u Istri koja je danas prepuna turista.

Podsjetimo, udruga Glas poduzetnika (UGP) jučer je pozvala gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da na Veliku Gospu na ovaj način pomognu poduzetnicima iz sektora trgovine.

Pročitajte i ovo Pas nanjušio drogu Dobra njuška VIDEO Zahvaljujući ovom psu pao diler: "Vrijednost je više od milijun eura"

"Ovaj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada važan, a naročito u vrijeme sezone. UGP je protiv bilo kakve zabrane rada te smatramo da to treba biti stvar izbora", ističu iz Glasa poduzetnika te dodaju da su grad Hvar i općina Podgora 5. i 15. kolovoza proglasili sajamskim danima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene