Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAPETOSTI NA BLISKOM ISTOKU

Nakon silovitog osvetničkog pohoda zbog ubijenih Amerikanaca, Hutisti poslali poruku: "Ovo neće proći bez odgovora i posljedica"

Nakon napada SAD-a i Velike Britanije na hutističke ciljeve u Jemenu, stigao je njihov odgovor u kojem su najavili da napadi neće proći bez odgovora i posljedica.

Jemenski hutisti su najavili odgovor pošto su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija napale 36 hutističkih ciljeva u Jemenu, u drugom danu velike američke operacije protiv oružanih skupina povezanih s Iranom nakon smrtonosnog napada na američke vojnike prošlog vikenda.

Vojni glasnogovornik hutističkog pokreta Jaha Sarea je rekao da američki napadi "neće proći bez odgovora i posljedica". Skupina nije objavila podatke o žrtvama. Hutistički mediji su napade nazvali "najnasilnijim" dosad.

Kasno u subotu u napadima su pogođena podzemna skladišta oružja, raketni sustavi, lanseri i druga oprema koju su hutisti koristili za napade na brodove u Crvenom moru, rekao je Pentagon, dodavši da je gađao 13 meta diljem zemlje.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić Di si radosti? Oglasio se Turudić: Evo što kaže o sastancima s Mamićem, porukama s Josipom Rimac, Milanoviću…

Riječ je o najnovijim vojnim djelatnostima u sukobu koji se proširio Bliskim istokom od 7. listopada kada je palestinska militantna skupina Hamas iz pojasa Gaze upala na jug Izraela, što je dovelo do rata koji je privukao niz oružanih skupina koje podupire Teheran. Stanovnici su rekli da su se tijekom napada zatresle zgrade u glavnom gradu Sani, kojim upravljaju hutisti.

Napadi u Jemenu odvijaju se u sklopu američke kampanje odmazde zbog ubojstva trojice američkih vojnika.

Washington je u petak započeo prvi val svog odgovora, napavši više od 85 ciljeva u Iraku i Siriji povezanih s iranskom Revolucionarnom gardom (IRGC) i milicijama koje ona podupire, pri čemu je navodno poginulo gotovo 40 osoba.

Vojno djelovanje je povećalo zabrinutost za moguću daljnju eskalaciju sukoba. Iran zasad izbjegava bilo kakvu izravnu ulogu u sukobu, no podupire skupine koje su mu se pridružile iz Sirije, Iraka, Jemena i Libanona.

Mahjoob Zweiri, upravitelj centra za zaljevske studije na katarskom sveučilištu, ne očekuje promjenu iranskog pristupa čak ni nakon najnovijih američkih napada.

"Drže neprijatelja s one strane granice, daleko. Ne zanima ih bilo kakva izravna vojna konfrontacija koja bi mogla dovesti do napada na gradove u njihovoj domovini. Održavat će status quo", rekao je za Reuters.

Pročitajte i ovo Josipa Plesić (prije Rimac) i Ivan Turudić PLENKOVIĆEVA NOVA AFERA "Kao da su na nekom jeftinom erotskom sajtu": Pljušte reakcije na poruke Turudića i Rimac, oglasio se njezin odvjetnik

Iransko ministarstvo vanjskih poslova je reklo da su najnoviji napadi na Jemen očit primjer američkog i britanskog kršenja međunarodnog prava, upozorivši da bi nastavak takvih napada značio "zabrinjavajuću prijetnju za međunarodni mir i sigurnost".

"Ovo je ponovo bilo kršenje teritorijalnog integriteta Jemena te time jasno kršenje međunarodno priznatih zakona i regulacija", kazao je glasnogovornik ministarstva Naser Kanaani.

Pentagon je rekao da ne želi rat s Iranom te da vjeruje da to ne želi ni Teheran. Američki republikanci pritišću demokratskog predsjednika Joea Bidena da Iran napadne izravno.

Hutisti, koji upravljaju velikim dijelom Jemena, tvrde da su njihovi napadi izraz solidarnosti s Palestincima dok Izrael bombardira Gazu.

Sarea, glasnogovornik hutista, u priopćenju objavljenom na društvenim mrežama je natuknuo da će skupina nastaviti sa svojim napadima.

"Ovi nas napadi neće odvratiti od našeg etičkog, religijskog i humanitarnog stava podrške za žilav palestinski narod u pojasu Gaze", kazao je Sarea.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene