Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelski mediji

MUP potvrdio: Uhitili smo državljanina BiH kojeg se povezuje s ubojstvom eksperta za oružje Hamasa

Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP)
Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Pripadnici brigade Hamasa (Foto: AFP) Galerija 1/2 >>
Ministarstvo pravosuđa Tunisa objavilo je da je jedan od izraelskih špijuna optuženih za ubojstvo Hamasova inženjera uhićen u Hrvatskoj.

Hezbolah i Hamas optužuju Mossad za ubojstvo Mohameda Zouarija (49) koji je izrešetan ispred vlastite kuće u tuniskom lučkom gradu Sfaxu u prosincu 2016. godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaju nove mete Islamska država preuzela odgovornost za napad u Iranu: "O lavovi islama, lovite svoj plijen od Židova, kršćana i njihovih saveznika na ulicama i cestama..." Gaza Atentat povećao napetosti Hoće li se rat proširiti? "Naša reakcija bit će oštra!"

Hamas je još prošle godine ustvrdio kako su izraelski špijuni koristili bosanskohercegovačke putovnice kako bi ušli u Tunis i ubili Zouarija, koji je inače posjedovao i belgijsko državljanstvo.

Izraelski mediji javljaju, pozivajući se na ministarstvo pravosuđa Tunisa, kako je osumnjičeni špijun uhićen prije dva mjeseca u Hrvatskoj, no da ga hrvatske vlasti navodno odbijaju izručiti Tunisu, piše Times of Israel.

Zouari, koji je bio zrakoplovni inženjer i državljanin Tunisa, bio je glavni čovjek u Hamasovu programu razvoja oružja i pionir u razvijanju dronova.

Izrael nikada nije preuzeo odgovornost za atentat i odbija odgovoriti na optužbe Hamasa da stoji iza ubojstva tuniskog inženjera.

Međutim, ubrzo nakon Zouarijeva ubojstva izraelski ministar obrane Avigdor Liberman dao je naslutiti da je inženjer bio meta.

"Ako je netko ubijen u Tunisu, vrlo je vjerojatno da nije bio mirovni aktivist ili kandidat za Nobelovu nagradu", kazao je Liberman te istaknuo kako će Izrael i dalje "štititi svoje interese".

Ova vijest ponovno je postala aktualna nakon što je u subotu u Kuala Lumpuru ubijen još jedan Hamasov ekspert za oružje, a optužili su Mossad da stoji iza njega.

Policija potvrdila uhićenje državljanina BiH kojega se povezuje s ubojstvom

Hrvatska policija u četvrtak je potvrdila da je 13. ožujka po tjeralici tuniškog Interpola uhitila i pritvorila državljanina BiH koji se, po pisanju medija, povezuje s ubojstvo Tunižanina Mohameda Zouarija, zrakoplovnog inženjera navodno povezanoga s Hamasom.

MUP je potvrdio da je 13. ožujka 2018. "temeljem međunarodne potrage Interpola Tunis u Republici Hrvatskoj uhićen državljanin Bosne i Hercegovine".

"Nakon uhićenja određen mu je ekstradicijski pritvor, dok je postupak izručenja u nadležnosti pravosudnih tijela Republike Hrvatske", kažu u MUP-u.

Mediji su ranije prenijeli izjavu tuniškog dužnosnika koji je objavio da su identificirali dvojicu osumnjičenika za Zouarijevo ubojstvo te da je jedan od njih uhićen u ožujku u Hrvatskoj.

Zouari, koji je bio pripadnik vojnog krila Hamasa, ubijen je u prosincu 2016. blizu svojeg doma u tuniskom gradu Sfaxu. (N.C./Hina)
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene