Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IVANA RADAČIĆ

Studenti ljutiti: Hrvatski studiji otkazali suradnju predsjednici UN-ove skupine o diskriminaciji žena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga studenata sociologije Anomija iz Zagreba objavila je da su Hrvatski studiji otkazali suradnju profesorici kolegija o ljudskim pravima, odnedavno i predsjednici UN-ove radne skupine o diskriminaciji žena Ivani Radačić, te ocijenila da to znači "samo još veće srozavanje kvalitete Hrvatskih studija".

Hina je u četvrtak o tom slučaju uputila pismeni upit Hrvatskim studijima i pokušala telefonom dobiti odgovor od pročelnika Marija Grčevića, ali nije uspjela.

Pročitajte i ovo Beba - 3 Na snazi od sredine travnja Grad Zagreb diže naknadu za novorođenčad, bit će značajno viša Tomislav Tomašević Resnik prema hodogramu Zagreb će posuditi novac muzeju koji je pokrala računovotkinja, Tomašević prozvao: "Jesu li je uhitili?"

Na prošloj sjednici privremenog Znanstveno-nastavnog vijeća Hrvatskih studija izglasan je novi program za sociologiju u kojem više nema Radačić, odnosno njezin kolegij "Ljudska prava" jedini je ostao bez nositelja, a drugi njezin kolegij "Sex, Gender and Human Rights" nestao je iz plana, ističe se u priopćenju Anomije.

Gubitak kvalitetne i međunarodno priznate znanstvenice kao nositeljice dva vrlo specifična kolegija za Hrvatske studije znači samo još veće srozavanje kvalitete. Na Hrvatskim studijima nema mjesta kvaliteti i Studiji ne postoje zbog studenata, koliko god neki govorili suprotno, navodi Anomija.

Studenti: Gubitak kvalitetne i međunarodno priznate znanstvenice

"Iznimno nam je žao što budući studenti neće imati priliku slušati profesoricu Radačić na Hrvatskim studijima, kojoj se jedino možemo nakloniti do poda", poručuju iz udruge studenata sociologije.

Viša znanstvena suradnica na Institutu Ivo Pilar u Zagrebu Ivana Radačić kazala je da nije dobila nikakvu službenu obavijest od Hrvatskih studija, ali ako je razlog za otkaz njezin znanstveni i stručni angažman, smatra to opasnim smanjenjem akademskih sloboda i stvaranje atmosfere straha.

"Ne vidim zašto su mi otkazali suradnju i tko bi me mogao zamijeniti na tim kolegijima. Ne mogu se ne zapitati je li moja javna i znanstvena djelatnost vezana za ovu tematiku i za Istanbulsku konvenciju utjecala na to odluku", izjavila je Radačić Hini.

"Tom odlukom nisam egzistencijalno ugrožena jer radim na Institutu Ivo Pilar, ali tko će javno govoriti ako zbog toga može dobiti otkaz", dodala je.

Kolegij "Ljudska prava" je obavezni izborni kolegij na kojemu se većina studenata prvi puta susreće s konceptima ljudskih prava, mehanizmima i tijelima za zaštitu ljudskih prava, kao i sa specifičnim problemima koje susreću manjinske skupine u našem društvu.

Ujedno, to je i kolegij na kojemu se potiče rasprava o različitim vrstama nejednakosti kojima svjedočimo, a koje možda nismo smatrali bitnima ili su nam bili nevidljivi do tada, ističe se u priopćenju Anomije.

Kolegij "Sex, Gender and Human Rights" izborni je kolegij koji se izvodio svake godine na engleskom jeziku zbog velike zainteresiranosti studenata iz inozemstva.

Kao studenti koji su odslušali sve kolegije iz sociologije na Hrvatskim studijima možemo potvrditi kako je upravo ovaj kolegij zaslužan za naše bolje razumijevanje i internalizaciju feminizma, navode studenti.

Radačić sudjelovala u Maršu za znanost

"Profesorica Radačić bila je jedna od rijetkih znanstvenica koja se na ovogodišnjem Maršu za znanost, koji je bio u organizaciji udruge Anomija, usudila javno progovoriti o katastrofalnom položaju znanosti, ali i akademije u Hrvatskoj", kaže se u priopćenju.

Svojim znanstvenim doprinosima Radačić uistinu pridonosi kreiranju pravednijeg i uključivijeg društva, pa je pitanje smeta li upravi Hrvatskih studija što se profesorica Radačić ne boji izreći o akademskoj zajednici ono što mnogi šutljivo misle, zaključuju u Anomiji.

Osvrćući se na priopćenje studenata, Radačić kaže da njihova argumentacija pokazuje važnost kolegija te da se zbog takvih studenata i njihovih reakcija na društvene nepravde isplatilo raditi.

"Moj angažman u UN-u mi je trebao donijeti kredibilitet na studijima i vani bi se vrlo cijenio, a nipošto ne bi bio povod da mi se otkaže suradnja", kaže hrvatska znanstvenica koja je odnedavno predsjednica UN-ove Radne skupine o diskriminaciji žena u zakonima i praksi, koja djeluje pri UN-ovu Vijeću za ljudska prava. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene