Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slobodni govor

U Saboru zahtjevi za smjenom Tajanija: ''Treba mu jasno reći grazie i no pasaran''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija dominirale su slobodnim govorom zastupnika u Saboru.

Predsjednik Tajani tijekom poslijepodneva će primiti hrvatske i slovenske pučane, koji su od njega pismom zatražili povlačenje sporne izjave i jasnu ispriku. Korak dalje otišli su slovenski socijalisti. Oni su pokrenuli peticiju za smjenom Tajanija. U samo nekoliko sati peticiju je podržalo gotovo dvije tisuće ljudi. Među prvima su bili bivša premijerka Jadranka Kosor, te bivši predsjednik Stjepan Mesić, europarlamentarci Biljana Borzan, Tonino Picula, Davor Škrlec...

Pročitajte i ovo Armin Hodžić Jedan novi predstavnik Sastali su se predstavnici manjina: "Jedinstveni smo, prioritet nam je boljitak svih građana" Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u

9:35 Sjednica je počela slobodnim govorom. Nezavisni Bojan Glavašević upozorio je da je ''Dnevnik Ane Frank'' izbačen s popisa lektire. S tim u vezi spomenuo je i izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

9:40 Zastupnik Mirando Mrsić podsjetio je da istječe rok za donošenje zakona o pobačaju. ''Što je Vlada učinila? Ništa. Kakvu poruku šalje Vlada koja ne poštuje Ustavni sud'', zapitao se. Naglasio je da je sramotno što Vlada ne poštuje Ustavni sud i što ih nije briga za prava žena. Zaključio je da se premijer Andrej Plenković pokazao kao politički kukavica. ''On kukavički šuti'', rekao je Mrsić. Podsjetio je da su Demokrati predložili zakon i pozvao predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da ga hitno stavi u raspravu.

9:45 Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida rekao je da Zakon o privatizaciji Ine ide na ruku MOL-u.

9:50 Željko Glasnović osvrnuo se na Tajanijeve izjave i rekao da u ''puno Talijana čuči mali Mussolini''.

9:55 Božo Petrov iz Mosta također je komentirao Tajanijeve izjave. Kaže da ta epizoda pokazuje na što je srozan europski ugled Hrvatske. ''Svaki europski ćato može tako govoriti, hoće li i dalje Plenković sjediti s Tajanijem i govoriti da je sve u redu? Sramota'', zaključio je Petrov.

''Tajaniju treba reći grazie i no pasaran''

10.01 Čelnica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš osvrnula se na na ''skandaloznu, nedopustivu i sramotnu'' izjavu Tajanija. Rekla je da Hrvatska treba tražiti da se Tajani makne s mjesta šefa Parlamenta. ''On to nije učinio slučajno, niti mu je pobjeglo, niti se zabunio, niti ga je netko krivo shvatio'', rekla je i dodala da ne želimo da nam Europu grade populisti.

10:06 Dragana Jeckov iz SDSS-a rekla je da smo posljednjih dana svjedočili ružnim vijestima: žigosanju djevojke u Zadru, napadu na vaterpoliste u Splitu. Čestitala je na hrabrosti ženi koja je pomogla napadnutom vaterpolistu.

10.10 SDP-ovac Arsen Bauk rekao je da se zbog Tajanija probudilo bratstvo i jedinstvo Hrvata i Slovenaca. ''A šta vi hoćete, šta sam ja napravio a da vi već niste? Jeste li promijenili imena ulica, srušili spomenike? Jeste. Zavapio bi Tajani'', rekao je Bauk. Naglašava da zato treba pomesti ispred svojih vrata. ''Tajaniju treba jasno reći grazie i no pasaran'', zaključio je Bauk.

10.13 Željko Reiner iz HDZ-a rekao je da se politikantski njegovi saborski kolege osvrću na Tajanija. Rekao je da Tajanijeva objašnenja ne mogu otkloniti gorak okus onoga što je izrekao.

10.18 Uime Kluba nacionalnih manjina Furio Radin rekao je da je za talijansku manjinu još gora od Tajanijevih izjava atmosfera koja se sad koristi za kampanju. Rekao je da su na službenom obilježavanju sjećanja na kojem je bio cijeli talijanski državni vrh svi izašli zadovoljni. ''Oni su afirmirali budućnost, sjećajući s prošlosti'', rekao je Radin i rekao da je Tajani izolirani slučaj i incident. ''Politika želi zasjeniti dobre odnose Hrvatske i Italije'', zaključio je.

10.23 Mostov Miro Bulj javio se za povredu poslovnika. ''Tajani je fašist i dao je fašističku izjavu'', rekao je i zaradio opomonu. ''Prva danas'', domentnuo je Jandroković.

10.25 Milorad Batinić (HNS) upozorio je na slučaj žigosanja u zadarskoj školi. ali i na slučaj Daruvarac koji, ''nakon presude slobodno šeće''. ''Izjave Vlade i Predsjednice o Tajaniju trebale su biti oštrije'', rekao je Batinić i zapitao se što bi bilo ''da je Orban rekao mađarsko Međimurje ili Vučić srpska Slavonija''.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene