Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PORASTAO INOZEMNI DUG

Nova metodologija: Hrvatska je lani od turizma zaradila 600 milijuna eura manje nego što se mislilo

HNB je objavio revidirane podatke prema kojima su prihodi od stranih turista u prvih šest mjeseci ove godine iznosili dvije milijarde i 720 milijuna eura. Uz to, HNB je utvrdio i da nam je inozemni dug u proteklom razdoblju porastao s 38,9 na 42,7 milijardi eura.

Prihodi od turizma u prošloj godini iznosili su 600 milijuna eura manje od devet i pol milijardi eura koje su pokazali službeni podaci. Novi podaci rezultat su revizije statistike odnosa s inozemstvom koje HNB provodi svakih pet godina, a objavljeni statistički pokazatelji usklađuju se s novim metodologijama i standardima kako bi se postigla veća točnost.

Viceguverner HNB-a Roman Šubić rekao je da su podaci o zaradi manji, ali da je tendencija rastuća. "Sada se koristimo puno detaljnijim podacima, podacima iz MUP-a kroz te podatke pratimo broj dolazaka stranih turista, imamo mogućnost nadziranja vozila i temeljem procjena putnika u vozilu imamo i bolje podatke za statistiku“, objasnio je.

Ministar Gari Cappelli ipak je zadovoljan. "U prvih šest mjeseci ove godine, prihodi od stranih turista iznosili su dvije milijarde i 720 milijuna eura, što je 5 posto više nego lani", napomenuo je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki planovi za posezonu Objavljeni rezultati za 2019.: Evo koliko je turista posjetilo Hrvatsku i koje su top-destinacije

Dodajmo ovome da je HNB utvrdio da nam je i inozemni dug u proteklom razdoblju porastao s 38,9 na 42,7 milijardi eura.

Viceguverner o dugu kaže: "Konkretno, radi se o porastu od 3,9 milijardi eura, a on proizlazi ponajviše iz uključivanja trgovačkih kredita koje firme odobravaju kod zaduživanja u inozemstvo s dospijećem do šest mjesec".

Bit će zanimljivo vidjeti koliki će prihodi od turizma biti za cijelu 2019. i kojom metodologijom će se računati. Bar turisti znaju koliko točno ostavljaju u našoj zemlji.

"4 tisuće funti za nas dvoje za dva tjedna, sve je uključeno u to", kaže Nigel iz Velike Britanije. I Jenny i Bill iz Velike Britanije znaju troškove. 

"Otprilike 4 tisuće funti, fantastično nam je, oduševljeni smo Splitom, jedrenjem, mjestima koje smo posjetili, sada smo tu u Dubrovniku i super je, prvi nam je dan tu", otkrivaju.

I u HNB-u i u Ministarstvu uvjeravaju bit će ovo uspješna turistička godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene