Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Protiv pravnih konstrukcija

Haagu poslana studija o zajedničkom zločinačkom pothvatu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Teorija o 'zajedničkom zločinačkom pothvatu' koja se ponavlja u optužnicama i u djelom dosad objavljenoj judikaturi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nije bila dijelom međunarodnog običajnog prava u vrijeme kada su, prema tvrdnjama optužnica, počinjena kaznena djela koja se optuženicima stavlja na teret, stoji u znanstvenoj studiji koju je Haškom sudu uputila Akademija pravne znanosti Hrvatske.

Akademija je još 2007. po prijedlogu Vlade, dovršila studiju o pojmu i sadržaju tzv. zajedničkog zločinačkog pothvata kako bi o tom pravno problematičnom pojmu raspravnim vijećima MKSJ-a mogli pružiti pomoć prijatelji suda (amici curiae) predviđeni statutom tog suda. No, prijedloge vlade za prijatelje suda Haški sud je odbio pa je Akademija 16. veljače uputila studiju predsjedniku Haškog suda Patricku Robinsonu na upotrebu po njegovom nahođenju, za što je dobila suglasnost od predsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pohvalan primjer slučaj 'Ademi-Norac' P.Robinson pohvalio Hrvatsku za suradnju s Haagom Slika nije dostupna Patrick Robinson, novi predsjednik ICTY-ja preuzeo dužnost

>> Haag naredio vraćanje dokumenata Gotovininim odvjetnicima

Zajednički zločinački pothvat je jedna pravna konstrukcija koja se suprotstavlja temeljnim načelima mađunarodnog kaznenog prava i kaznenog prava zemalja članica UN-a koji je osnovao Haški sud, rekao je predsjednik Akademije i suautor studije Željko Horvatić, predstavljajući zaključke studije. Horvatić, koji je bio predsjednik Savjeta Vlade za pomoć prijateljima suda do prestanka njegovog rada, ustvrdio je također da zločinački pothvat nije bio dio međunarodnog običajnog prava u vrijeme kad su počinjena kaznena djela za koje se tereti optužene.

Samo zapovjedna odgovornost

Gornja granica može biti samo zapovjedna odgovornost, a ne odgovornost svih imenovanih i neimenovanih koji su djelovali, po tvrdnjama optužbe, u stvaranju zajedničkog zločiničkog pothvata, među kojima je i etničko čišćenje, kazao je Horvatić. Naglasio je da široko koncipirane optužnice koje sadrže tako kolektivno optuživanje, ne samo osoba protiv kojih je pokrenut kazneni postupak već cjelokupnih državnih i vojnih struktura kao 'znanih i neznanih osoba' ugrožava temelje MKSJ-a i međunarodnog kaznenog prava.

Davanje kredibiliteta teoriji zajedničkog zločinačkog pothvata u postupcima pred međunarodnim kaznenim sudovima stvara rizik od još raširenije i po temeljna ljudska prava intruzivnije primjene te teorije u postupcima pred nacionalnim sudovima, upozorava se u studiji, koju su sačinili stručnjaci za međunarodno pravo, međunarodno kazneno pravo, kazneno pravo i kazneno procesno pravo. Osim toga, upozoravaju, raširena primjena teorije može stvoriti dojam o 'političkom utjecaju' na međunarodno kazneno pravosuđe.

Objavljivanjem znanstvene studije Akademija želi javnost upoznati da je teorija o zajedničkom zločinačkom pothvatu neprihvatljiva, a njezin tekst, na hrvatskom i engleskom jeziku, dostupan je na internetskim stranicama Akademije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene