Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar"

Haška pljuska Hrvatskoj

Haag naredio vraćanje dokumenata Gotovininim odvjetnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Haaški sud donio je odluku po kojoj se moraju obustaviti svi postupci protiv odvjetnika generala Ante Gotovine koji se vode u Hrvatskoj.

Gotovinini odvjetnici su Haaškom sudu poslali zahtjev za zaštitom svojih prava nakon što je hrvatska policija u prosincu 2009. godine obavila pretres službenih prostorija i stanova svih osoba koji sudjeluju u obrani Ante Gotovine. Ta je akcija obavljena u potrazi za topničkim dnevnicima, a odvjetnici su se pobunili jer im je oduzet materijal za obranu hrvatskog generala.

Pročitajte i ovo Robert Travaš i Ivana Kopčić Posljedice još od lani U štrajku sudaca ne trpe samo stranke: "Svaki mjesec u kojemu nema ročišta, mi ostajemo bez prihoda" Slika nije dostupna Kosor o inicijativama Vlade 'Još se nisam sastala s odvjetnicima Gotovine i Markača'

>> Gotovina tuži nizozemsku televiziju, traži 50.000 eura odštete

>> Pričajući o Gotovini pustili snimke srpskih logora?

Nakon cijelog postupka Haaški sud stao je na stranu Gotovininog odvjetničkog tima te donio odluku. Prije svega, traži se obustava svih kaznenih postupaka protiv pripadnika obrane Gotovine za djela obavljena u ispunjavanju svoje funkcije pred sudom.

Traži se i obustava i odustajanje od svih sadašnjih i budućih istražnih radnji protiv članova Gotovinine obrane što uključuje i pretraživanje njihovih prostorija. Na kraju se traži i promptno vraćanje svog materijala oduzetih od članova Gotovinine obrane.

Odvjetnik Marina Ivanovića Mitko Naumovski hašku je direktivu hrvatskom pravosuđu komentirao riječima kako je zadovoljan da je obrana generala Gotovine 'napokon ravnopravna s tužiteljima u pravu pristupa relevantnim i za proces važnim dokumentima'. Rekao je i kako ne isključuje mogućnost tužbe svog klijenta protiv države jer su mu definitivno 'bila povrijeđena brojna prava, narušen ugled i dostojanstvo'.

Ministarstvo: nadležna tijela ispunit će odluku žalbenog Vijeća

Ministarstvo pravosuđa komentiralo priopćenjem. 'Žalbeno vijeće je naložilo Republici Hrvatskoj da prekine sve kaznene postupke protiv članova obrane generala Gotovine za djela usmjerena na ispunjenje njihovih službenih dužnosti pred MKSJ, da prekine sve sadašnje i buduće istrage protiv članova obrane za djela kojima se ispunjavaju njihove službene dužnosti pred MKSJ te da obrani vrati sav zaplijenjeni materijal od članova obrane, što se odnosi na dokumente, kompjutere, CD-e i diskete. Sukladno obvezi pune suradnje s MKSJ, nadležna tijela Repubike Hrvatske u cijelosti će ispuniti ovu odluku Žalbenog vijeća MKSJ', stoji u priopćenju.

U konačnom raspletu ove priče bit će svakako zanimljivo vidjeti i što će se dogoditi s bližim članovima obitelji odvjetnika Ivanovića. Iako nikada nije službeno potvrđeno da je povezano s postupanjem protiv Ivanovića,  njegova je sestra Gordana Vulama iznenada otišla s mjesta glasnogovrnice PU zagrebačke, a posao u policiji naglo je promijenio i njezin suprug.

Proces protiv generala Gotovine ušao je u završnu fazu - obrana i optužba dale su završne riječi i sada se čeka sudska presuda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene