Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Požrtvovnost

GSS-ovci spašavaju i u nemogućim situacijama i za to ne traže naknadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Snimka spašavanja konja iz zaleđene vode - akcija koju je ovoga vikenda izveo gospićki GSS - spada među one koje jednostavno morate vidjeti. Inače, GSS-ovci su proteklih dana tijekom poplava zaista odradili golem posao. Uostalom, kao i uvijek kada nekome treba pomoć.

Kod Gospića dva su konja propala kroz led u duboko i hladno jezero. Nitko nije mogao do njih. Pozvan je GSS koji se snašao. 'Uzeti sjekire u ruke, s tom našom opremom koja nam omogućava da djelujemo i u takvim situacijama jednostavno prokrčiti put', kaže Alen Zorić, pročelnik stanice GSS Gospić.

Pročitajte i ovo Pripadnici GSS-a u akciji (Foto: GSS/dnevnik.hr) IMAMO VIDEOSNIMKE Oni su pravi junaci! HGSS-ovci u akciji u snijegom i ledom okovanim dijelovima Hrvatske Akcija spašavanja GSS-a (Foto: gss.hr) Vremenske neprilike Probijali se satima: GSS evakuirao mještane iz zaseoka u Gorskom kotaru

Brzo su spasili konje od sigurne smrti. 'Jedan od kolega je stvarno smirenom rukom prišao tom konju i odmah je onda drugi isto krenuo', opisuje Tomislav Rukavina iz GSS-a u Gospiću.

>> Pronašli nestalog dječaka promrzlog u potoku

Ovi mladi volonteri kreću iz toplih domova u neizvjesnost, mećavu, poplavu, opasne situacije spašavati ljude, životinje, imovinu, ugrožavajući vlastiti život. 'Naši najbliži - roditelji, supruge, djeca - isto to proživljavaju na svoj način, pogotovo dok se mi ne javimo', kaže Rukavina.

Ne primaju i ne žele nikakvu financijsku nagradu. Najveća im je nagrada osmijeh na licu spašene osobe. 'Kad spasimo ljudski život, kad negdje poslije mjesec-dva ili godinu pronađemo tog čovjeka, kad nam pruži ruku, to je nešto što nema vrijednosti', kaže pročelnik Zorić.

'To je ponos jedan i zadovoljstvo i pogotovo ako akcija ima uspješan ishod, to je nama aplauz, ajmo reći', kaže Danko Škalamera iz GSS-a u Rijeci.

Nikada im ništa nije teško. Ružne stvari brzo zaboravljaju, a lijepih se dugo sjećaju. 'Kad su djeca unesrećena, malo ti je teže na skijalištu i nema tako fizički zahtjevnih akcija, ali recimo budu teže kad je dugačak transport, recimo na Velebitu', priča Alen Račić iz GSS-a u Rijeci.

Ni te im akcije ne padaju teško. Bilo da je riječ o ljudima, životinjama - kao u gospićkom slučaju - ili imovini u vrijeme poplava, ovi su ljudi spremni pomoći drugima riskirajući vlastite živote. Zaslužuju zaista jedno ljudsko - hvala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene