Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dužnici na mukama

FOTO Grbin i Kekin rame uz rame protiv utjerivača dugova: "Građani su u nepovoljnoj poziciji"

Peđa Grbin i Ivana Kekin
Peđa Grbin i Ivana Kekin Patrik Macek/Pixsell
Aktualno Galerija Peđa Grbin i Ivana Kekin Peđa Grbin i Ivana Kekin Foto: Patrik Macek/Pixsell Peđa Grbin Peđa Grbin Foto: Patrik Macek/Pixsell Ivana Kekin Ivana Kekin Foto: Patrik Macek/Pixsell Peđa Grbin i Ivana Kekin Peđa Grbin i Ivana Kekin Foto: Patrik Macek/Pixsell +0 Peđa Grbin i Ivana Kekin Galerija 1/5 >>
Iz zastupničkih klubova SDP-a i Možemo! poručili su uoči sutrašnje saborske rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o kreditnim institucijama, kako traže da se dugovi ne mogu prodavati bez pristanka dužnika, čime žele pomoći građanima pred utjerivačima dugova.

Peđa Grbin (SDP) izjavio je kako izmjenama koje predlažu žele pomoći građanima koji su se našli u raljama utjerivača dugova.

U Hrvatskoj tržište dugovima nije uređeno, iako je EU donio propise i trebamo ih implementirati, nismo to napravili i zbog toga utjerivači dugova praktički djeluju izvan zakona. Igraju igru koja samo njima odgovara po svojim pravilima, a brojni su građani zbog toga u izuzetno nepovoljnoj poziciji da ih se maltretira i da doslovno ne znaju koliko duga moraju platiti, istaknuo je.

"Tražimo da se promijeni način na koji funkcionira prodaja dugova, tako da se ne može prodavati dugove bez pristanka dužnika, koje može biti dano najranije 60 dana prije nego što će doći do prodaje duga i da se prodaja dugova može činiti samo onim institucijama koje su regulirane i nad kojima netko pazi", naveo je Grbin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Muke s ovrhom "Zovu mi bolesnu majku doma, zovu me na posao, zovu mi šefa": Blokirani u problemima zbog dugova, donosimo važne odgovore

Rekao je kako je tragično da Vlada nema hrabrosti čak ni dati očitovanje na ovaj Zakon koji je više od dva mjeseca u proceduri. Zato će HDZ i ostali iz vladajuće većine sutra dati do znanja građanima "jesu li im na prvom mjestu interesi ljudi kojima treba pomoć i zaštita ili su im na prvom mjestu interesi utjerivača dugova", izjavio je Grbin.

Pročitajte i ovo Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Porezna lista srama Natukli milijune kuna duga: Krunski svjedok protiv nekad moćne županice, kralj papira i rekorder koji se hvalio Titovom puškom

Pročitajte i ovo Rukovanje poduzetnika Dužničko ropstvo Banke prodaju dugovanja Agencijama za naplatu. Nakon toga, kreće teror bez nadzora: ''Zovu u bilo koje doba dana, susjede, poslodavce…''

Ivana Kekin (Možemo!) rekla je kako traže da se dugovi ne smiju prodavati, a da dužnici ne budu obaviješteni o tome kome se i kada prodaju.

"U Hrvatskoj agencije i fizičke osobe koje ni na koji način nisu regulirane mogu kupiti dug i nakon toga maltretirati, zivkati, ponižavati i prodavati osobne podatke građana, koji uopće ne znaju kome je njihov dug prodan", upozorila je.

Ustvrdila je kako Vlada i HNB peru ruke i kažu da se to njih ne tiče i da će se to u budućnosti regulirati. Važno je vidjeti što će govoriti i kako će glasati vladajuća većina, brinu li se za građane ili za agencije, zaključila je Kekin.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene