Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Porezna lista srama

Natukli milijune kuna duga: Krunski svjedok protiv nekad moćne županice, kralj papira i rekorder koji se hvalio Titovom puškom

Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Posljedice pravne zavrzlame na slučaju Merzel (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/1 >>
Ukupno 8,5 milijardi kuna. Toliki je dug koji Porezna uprava ne može naplatiti iako neki s nedavno objavljenog popisa dužnika isti dug vuku već godinama.

Još otkako je pod Slavkom Linićem kao ministrom financija 2012. objavljena prva lista srama poreznih dužnika, na vrh popisa građana koji duguju porez iskočio je stanoviti Zvonimir Staničić. I ostao do danas.

Tada kao 61-godišnjak s prijavljenim prebivalištem u Maloj Peratovici kraj Grubišnog polja natukao je nevjerojatan dug od 61.442.615,17 kuna. 

U Večernjem listu ranije te godine Stanišić se hvalio prodajom rijetke lovačke puške, proizvedene u SSSR-u, nekad u vlasništvu Josipa Broza Tita. Za nju je tražio 400.000 kuna.

"Titova puška samo je mali dio investicije na koju sam se odlučio nakon uspjeha u naftnom biznisu, u vrijeme kad sam vjerovao da lovni turizam u nas ima budućnost i da može biti profitabilan", objasnio je tad za Večernji zašto se doselio na područje Grubišnog Polja.

Pušku je nekoliko godina ranije kupio u Prijedoru od nećaka general-majora JNA-a.

No, lovni turizam vrlo brzo mu je propao, pa je odlučio sve rasprodati.

Lider je te godine pisao tvrtkama koje su neovlašteno prodavale gorivo te su nakon toga zatvorene. Dvije su bile Staničićeve.

Od te 2012. pa sve do danas ime Zvonimira Staničića provlači se kroz sve objavljene liste srama do danas. Prema popisu koji je Porezna uprava objavila 31. listopada ove godine, Staničić, sada prijavljen u Zaprešiću, dužan je 81.492.891,70 kuna.

Krunski svjedok protiv nekad moćne županice

Nešto više od 41 milijuna kuna dužan je Željko Žužić. I njega je javnost imala prilike upoznati, kao krunskog svjedoka u postupku protiv bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel.

U dogovoru s tužiteljstvom u državni proračun trebao je uplatiti 37,6 milijuna kuna protupravno stečene imovinske koristi. Rok za isplatu tog novca istekao je u srpnju 2019. U suprotnom Žužić bi trebao u zatvor, no kazna mu unatoč tome još nije naplaćena.

Među tvrtkama, na vrhu popisa nalazi se Damex gradnja d.o.o. u stečaju s nestvarnih 186.907.118,03 kuna duga. Riječ je o tvrtki Marinka Mikulića, nekadašnjeg kralja papira, vlasnika Pan tvornice papira Zagreb.

Kralj papira

Neredovite isplate plaća, neisplata doprinosa, premještanje zaposlenika iz jedne tvrtke u drugu samo je dio onoga za što su ga optuživali njegovi radnici. Još 2015. njime se bavilo i Provjereno. Tada se u sudskom registru u 12 tvrtki spominjalo njegovo ime. U jednoj, čiji je direktor bio, u temeljnom kapitalu bilo je 75 milijuna kuna i nijedan zaposlen.

Svih 12 tvrtki tada nije znao nabrojati

Marinko Mikulić za sebe s ponosom govori da spada među osnivače HDZ-a, a na suđenju u aferi Fimi media tvrdio je kako je HDZ-u u gotovini donirao 1,3 milijuna kuna, pisao je 2016. Telegram.

Pročitajte i ovo Porezni dužnici: Ilustracija - 4 Smanjenje od pet posto Najnovija lista dužnika Porezne uprave: Među njima i javne institucije, pogledajte koliki je dug

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dužan 192 tisuće kuna Sin duguje porez: Država se uknjižila na Tuđmanovu vilu u Nazorovoj

CALM BROOK d.o.o. u stečaju druga je na popisu, s 98,4 milijuna kuna duga. Tvrtka je registrirana za trgovinu na veliko odjećom i obućom, u vlasništvu je Deana Kolundžića. Ona nije predugo na listi srama, ali samo zato što je osnovana tek 2018. s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. 

Dug od 8,5 milijardi

Na listi poreznih dužnika nalazi se ukupno 35.912 poreznih obveznika, koji državi na ime poreza, doprinosa, carina i trošarina te koncesijskih naknada duguju nešto više od 8,5 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini smanjenje broja obveznika za 4,54 posto, a njihova duga za 5,24 posto, objavila je u ponedjeljak Porezna uprava.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene